0

И зминалата година донесе много открития в областта на зоологията. Пчела "с кучешко лице", рак с козина, жаба тапир и редица други удивителни същества, които не са виждани досега.

Пчели - кучета

Всяка година таксономистите описват хиляди нови видове. По-голямата част от находките са от дребната фауна - насекоми, членестоноги и други безгръбначни.

Сред новите открития тази година е "пчела с кучешко лице". Leioproctus zephyr живее в Западна Австралия. Отличава се с удължен гребен на хитиновата плочка на главата.

Ентомологът Кийт Прендергаст смята, че тази особеност прави пчелата да прилича на куче (когато се гледа отстрани), и кръщава новия вид на своето овчарско куче, наречено Зефир. Всъщност учените смятат, че само в Австралия има повече от две хиляди ендемични вида пчели. И много от тях тепърва ще бъдат описани.

Жабата от "Хари Потър“

Експедиция от Природонаучния музей "Фийлдс" в Чикаго (САЩ) прекара дни в амазонските торфища на басейна Путумайо, за да улови две мъжки жаби Synapturanus danta. Женските никога досега не са откривани.

Втората част от името на вида означава "тапир" на местния индийски език. Така местните жители наричат земноводното. Но много потребители на социалните мрежи го сравниха с шоколадовата жаба от "Хари Потър".

Пеене в тъмното

Миналата година ни донесе нова сова. Непознатият досега вид Otus bikegila е открит в природен парк на остров Принсипи, част от Демократична република Сао Томе и Принсипи - държава, заемаща архипелаг край бреговете на Централна Африка.
Видът е открит благодарение на характерната си вокализация - набор от кратки, бързо повтарящи се звуци, подобни на звуците на насекомите. Двойките нощни сови често крещят така, когато падне мрак – в дует.

"Пол? Ще порасне и ще реши."

Лъвският пай от таксономичните открития се дължи на откритията под водата. Там например е открита риба с цвят на дъга, която сменя пола си, когато порасне. Видът е скрит в така наречената мезофотна зона на Индийския океан, недалеч от Малдивите. Тази зона на здрача, намираща се на дълбочина от 40 до 70 метра, е най-слабо проучената от морските зоолози и оттам най-слабо изследваната.

Новият вид е наречен "Cirrhilabrus finifenmaa", което може да се преведе като "вълшебна риба с розов воал". Подобно на други представители на рода, тези риби се раждат като женски, а след това стават мъжки и придобиват ярък цвят. Той им е необходим, за да впечатлят противоположния пол по време на брачния сезон.

Най-стилното ракообразно

"С барета от морска гъба и пухкава козина, този рак трябва да е един от най-стилните ракообразни в нашите океани", пише Discover Wildlife за новооткрития вид Lamarckdromia beagle. Екземплярът е изхвърлен на брега в Западна Австралия и оттогава заема своето място в научните хроники.

Ракът принадлежи към семейство Dromiidae, чиито представители използват морски гъби за защита, като предпочитат такива, които произвеждат неприятни химикали за отблъскване на хищниците.

БГНЕС

"Бийгъл" в името на вида се отнася не само до породата кучета с подобна окраска, но и до историческия кораб със същото име, на който Чарлз Дарвин е осъществил плаването си и на който е основал теорията си за еволюцията.

Чудовище от вечния мрак

Експедиция на Изследователския институт към Викторианските музеи на Кокосовите острови е събрала данни за дълбоководни животни, много от които може да са представители на видове, които все още не са регистрирани.

Истинско откритие е непозната досега змиорка, която живее на дълбочина около 5 километра, съобщи БГНЕС. Покрита е с полупрозрачна, желатинова кожа. Чудовището живее в пълна тъмнина, затова очите му са слабо развити. Нещо необичайно за морските животни - женските змиорки не хвърлят хайвер, а раждат живи малки.

В ценния научен "улов" е включена и рибата-паяк Bathypterois guentheri с дълги перки, така че изглежда, че се движи по дъното като на кокили.

Сред невероятните открития са и риба-прилеп (batfish) - дълбоководен скат с изразителни очи, конгер - вид змиорка, зловеща риба-гущер и други.