0

И ма на света един остров, на който, ако отидете, няма да се върнете живи.

Наричат го Забраненият остров и на него живее най-опасното племе в света. Членовете му убиват всеки, който се опита да се доближи до тях.

Не, това не са човекоядците от племената Дани и Ндани от Западна Нова Гвинея.

ВДЪН ГОРИТЕ ТИЛИЛЕЙСКИ: Откриха най-опасното племе на света, изяде ли то Рокфелер? (ВИДЕО)

Това са древни хора, населяващи Забранения остров от 60 000 години. Не познават огъня и са най-агресивните човешки същества, познати до днес.

Зона на изключване

Остров Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив, недалеч от бреговете на Индия и Тайланд и неговото тюркоазено море и пясъчни плажове примамват да им се насладите.

Този мистериозен остров обаче е забранен за посещение от туристи и то по много странна причина. А именно този остров не може да бъде изследван, защото е дом на едно от най-опасните племена в света, чиито членове са готови да убият всеки, който се доближи до него.

Изолираното племе , което се състои от 500 местни жители, е едно от най-старите племена, датиращо от каменната ера и обитаващо острова от около 60 000 години.

Неговите членове са готови да убият всеки, който дойде на тяхна територия, поради което е забранено да се доближава до този остров, където е създадена така наречената "зона на изключване", която се простира в радиус от 9,3 километра от острова.

Въпреки това, някои авантюристи са оставили любопитството си да надделее над тях, а няколко са преминали в забранената зона през годините - с фатални последици.

Няколко рибари са се приближили твърде много до острова през 2006 г. и се твърди, че са били заловени и заклани, а членовете на племето също са нападнали хуманитарни агенции, които са искали да им помогнат след цунамито през 2004 г.

Тогава хеликоптерът, който доставял храна и пакети с първа помощ на острова, бел прострелян с копия и стрели.

Първи контакти със Сентинел

Най-ранните сведения за Северен Сентинел датират от 1771 г., когато британският топограф Джон Ричи наблюдава множество светлини от хидрографски кораб на Британската източноиндийска компания, когато минава покрай острова. През същата година индийски търговски кораб засяда на коралов риф близо до острова.

106 души от екипажа стигат до плажа на острова с лодка и се отбраняват от атаките на сентинелците. По-късно биват спасени от екип на Кралския военноморски флот.

Експедиция, целяща опознаването на племето и традициите му, успешно пристига на острова през 1880 г. Групата открива мрежа от пътеки и няколко изоставени селища.

След няколко дни шест сентинелци (възрастна двойка и четири деца) биват пленени и изпратени в Порт Блеър.

Офицерът, отговорен за отвличането, съобщава, че пленниците бързо се разболяват. След като възрастните хора умират, четирите деца са изпратени обратно на острова с много подаръци.

Втора експедиция е направена до Северен Сентинел през 1883 г., при която са оставени множество подаръци.

През 1967 г. индийски изследователски групи се опитват да установят приятелски отношения с коренното население и слизат на острова веднъж на няколко години.

Два товарни кораба засядат на кораловите рифове до острова през 1977 г. и 1981 г.

Екипажите им са спасени, а скоро след това сентинелците започват да плячкосват желязо от корабите. През 1991 г. работници демонтират корабите.

Първият приятелски контакт с туземците е осъществен от Трилокинат Пандит през 1991 г. Индийците спират да посещават острова през 1997 г.

Последният

Последният човек, който се насочи нелегално към острова, бил 26-годишният американски евангелист Джон Алън Чоу, който бил изпратен на острова през 2018 г. от мисионери от Мисури с плана да живее с племето и да им проповядва християнството.

Джон платил на местен рибар да го закара до острова и рибарят го оставил на около 700 метра от брега. Според описанието на рибаря, хората от племето са убили Джон със стрели и са погребали тялото му на брега.

Въпреки усилията на индийските власти, тялото на Джон така и не ило открито, а седем души били арестувани, включително рибарят, който му помогна да стигне до острова, пише Index.hr.

Без огън

Племето все още не е открило огъня и те нападат всеки, който се приближи до тях с ръчно изработени оръжия.

Междувременно има опити да се установи приятелски контакт с племето, което все още иска да бъде изолирано, а индийските власти са приели това тяхно желание. Поради тази причина всеки опит за приближаване до острова или опит за установяване на контакт с местните, индийските власти третират като престъпление.

*Източник: Zena, Уикипедия