0

Т върдението, че човек никога не е стъпвал на Луната не дава мира на любителите на теории на конспирациите. Наскоро архивно видео от излитането на Аполо 17 от повърхността на спътника гръмна в мрежата.

На кадрите се вижда как лунният модул на НАСА се издига от повърхността на Луната, оставяйки след себе си един от участниците в мисията. Това, според любителите на конспиративни теории, доказва, че цялото кацане на Луната е било режисирано.

Архивираното видео се появи в края на януари 2024 г. в социалната мрежа X. На него се вижда как астронавтите от Аполо 17 излитат от повърхността на Луната на 14 декември 1972 г. Коментаторите бяха изненадани, че излитането на космическия кораб е заснето отвън, а не от бордова камера и от това, че кадърът не е статичен.

Ето защо теоретиците на конспирацията повдигнаха въпроса „Кой е останал на Луната, за да заснеме това?“, предполагайки, че само човек-оператор, който е бил на Луната, може да запечата излитането.

Както обяснява изданието Snopes, теоретиците на конспирацията отново грешат. Заснемането на Луната е извършено с помощта на система от камери, известна като наземна телевизионна инсталация (GCTA). Тя била инсталирана на луноход, паркиран на определено разстояние от лунния модул. Самите камери се управлявали от оператори, разположени на Земята.

В известен смисъл те трябвало да работят на сляпо, тъй като има забавяне между момента, в който сигналът е изпратен от оператора на Земята, и когато е получен от устройството на Луната.

Известно е, че „оператор“ на Земята е бил диспечер на НАСА на име Едуард Фандъл, който обяснява подробно как е извършена операцията в интервю от 2000 г.

„Снимката, която виждате, беше направена изобщо, без да я гледам. Нямаше гледане и никакво действие с тази снимка... Всъщност изпратих първата команда три секунди преди началото. И всяка команда беше написана по сценарий и всичко, което правех, беше да гледам часовника си и да изпращам команди“, каза Фандъл.

Видеото на изстрелването на Аполо 17 от Луната направило Фандъл доста популярен в медиите, давайки му прякора „Капитан Видео“.

Производството и експлоатацията на GCTA било значително постижение, включващо научния напредък в системите за радиопредаване, технологията на камерата и преобразуването на изображения, пише obozrevatel.

НАСА подписа договор с компанията за електроника RCA за създаване на цветна видеосистема, която може да бъде инсталирана на стойка или роувър и управлявана дистанционно от Земята. GCTA е използван за първи път на Аполо 15.

Но нито по време на 15-та, нито по време на 16-та мисия не било възможно да се направи успешно видео на излитането на космическия кораб.

* Източник: GlasNews