0

К айро е сред най-известните хилядолетни световни столици с богата история. Ролята му на най-важен град обаче е към своя край. Сателитни снимки показват, че заявеният от правителството още през 2015 г. мегапроект за нов административен център е в ход.

Планът за преместване на египетската столица беше обявен за първи път преди 9 години, като основният аргумент тогава беше, че Кайро се разраства и се задъхва от превозни средства, а това затруднява нормалното функциониране на този голям град със стратегическо значение в политиката, икономиката и здравеопазването. Името на новата столица още не е известно. Засега я наричат Новата административна столица (NAC). Тя ще се простира върху 700 квадратни километра и се намира само на 45 километра източно от Кайро.

Green River Park е проектиран да бъде пространство както за пешеходци, така и за велосипедисти, включващ езера и част от местната флора на Египет, с дължина 10 километра. Ще е над два пъти по-дълъг от централния парк в Ню Йорк. Множество правителствени сгради, обособени в голям квартал, са проектирани по последния писък на световната архитектурна мода. Министерството на отбраната, наречен „Октагонът“, от сателитен поглед изглежда като житен кръг. Центърът пък е изпъстрен със сгради с форма на осмоъгълник.

Планирано е новия град да има правителствен административен район, дипломатически квартал, културен район (опера и театри), централен бизнес район (CBD), паркове („зелената река“) и 21 жилищни района.

Освен централния парк, жителите на новата столица ще се радват на изкуствени езера, около 2000 образователни институции, технологичен и иновационен парк, 18 болници, 1250 джамии и църкви, стадион с 93 440 места, 40 000 хотелски стаи, парк като „Дисниленд”, но четири пъти по-голям от него, 90 квадратни километра ферми за слънчева енергия и електрическа железопътна връзка с Кайро. 6000 камери ще наблюдават улиците.

Изкуствен интелект ще бъде използван за наблюдение на изразходването на водата и управлението на отпадъците, а жителите ще могат да подават жалби в мобилно приложение.

Такъв проект поглъща огромни ресурси – време, труд, материали, парични средства, проучвания. Първоначалните прогнози за цената са 45 милиарда долара, но бюджетът вероятно ще надхвърли 58 милиарда. Едно от основните предположения за взетото решение за изграждане на нова столица е, че населението на Кайро е нараснало много за сравнително кратък период от време. През 1950 г. то е малко под 2,5 милиона души. 74 години по-късно - 22,6 милиона. По-голямата част от това население живее в рамките на 20 километра от река Нил, която тече през него. Кайро е пренаселен и презастроен от десетилетия.

*Източник: NOVA