0

Т ова е една любовна история, която е продължила над един век, предаде в. „Ню Йорк пост“. Оцелялата при катастрофата на „Титаник“ на 15 април 1912 година Роберта Майони била едва 20-годишна, когато завързала романс с млад стюард на борда на обречения кораб. Пасажерката от първа класа се влюбила в неназования член на екипажа, който й подарил бяла брошка в нощта, когато потънал лайнерът.

Безценна

Майони живяла в английския град Норич и починала през 1963 г. на 71-годишна възраст. Частен колекционер купил брошката от членове на нейното семейство преди повече от две десетилетия. Това бижу скоро ще бъде продадено на търг заедно с отпечатания на машина разказ на Майони за гибелта на „Титаник“. Този мемоар е оценен на $6500. Роберта записала разказа си в своя дневник през 1926 г. Очаква се цената на брошката да достигне $78 000 по време на търга, но невероятната любовна история над нея е безценна. Тя напомня сюжета на хитовия филм на режисьора Джеймс Камерън „Титаник“ от 1997 г. с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в главните роли.

Романс

Майони и стюардът се влюбили, преди лайнерът да се блъсне в айсберг насред Атлантическия океан в студената нощ на 14 април 1912 г. „По време на живота си Роберта разказала на семейството си как е оцеляла по време на катастрофата с „Титаник“ и за младия стюард, когото срещнала на борда – изтъкна организаторът на аукциона Андрю Олдридж пред в. „Дейли мейл“. - Твърди се, че тя се влюбила в него, а той - в нея“. „Макар тя никога да не е разкрила името му на никого – може би, защото вече е била омъжена по онова време, тя запазила тази малка брошка“, допълни Олдридж.

Майони все пак разказала на семейството си някои подробности за неназования джентълмен. „Тя казала на близките си, че стюардът й дал брошката – дали като знак за любовта си, или като нещо, с което да го помни, тъй като той вероятно е осъзнал каква е орисията му – обясни организаторът на аукциона. - При всички случаи това е невероятно затрогваща вещ, която има пряка връзка с „Титаник“.

Спасение

Майони записала в дневника си, че слушала музика в салона, преди да се прибере в каютата си в нощта на трагедията. Според собственоръчно написания й разказ мъжът я издирил, когато корабът започнал да потъва, и я призовал да се качи в спасителна лодка №8, за да гарантира безопасността й. Докато тя се качвала в лодката, стюардът й връчил брошката от своята униформа. Роберта била спасена от кораба „Карпатия“ малко след като „Титаник“ потънал. Тя написала в дневника си: „Тъкмо щях да стана, когато един стюард дойде и ми каза: „Госпожице, ние се ударихме в айсберг, но не мисля, че има някаква опасност. Ако има такава, ще дойда пак и ще ви кажа“. След няколко минути стюардът се върна и ми каза да не се страхувам, но бързо да се облека, да си сложа спасителната жилетка и да отида на палубата“.

Ужас

След като Роберта седнала в спасителната лодка, тя си сложила спасителна жилетка и моряците загребали с веслата, откарвайки пасажерите на безопасно място встрани от потъващия лайнер. „Тогава чух ужасяващите викове на хиляда и двеста мъже, жени и деца, останали на борда. И после дойде поразяващата тишина, по-ужасна от звука, който се раздаваше по-рано“, спомня си Майони в своите мемоари. Освен че споменава нейния любим, тя пише и за капитана на лайнера - Едуард Смит. „Един възрастен офицер, по чиито бузи се стичаха сълзи, ни помогна да се качим в една от спасителните лодки. Той бе Едуард Смит – капитанът на злочестия кораб. Докато спасителната лодка започна да се спуска, чух как той каза: „Сбогом, помнете, че сте британци“. Смит също загина при трагедията, която се случи преди 110 години.

Облекчение

Аукционът, на който ще бъде продадена брошката и други артефакти, свързани с катастрофата на „Титаник“, ще се проведе на 23 април. Сред вещите има и рядко писмо от отдела за пътници първа класа на компанията корабособственик „Уайт Стар Лайн“ с дата 18 април 1912 г. То е адресирано до майката на Роберта – Джейн. В него се потвърждава, че дъщеря й е била спасена. И това писмо е оценено на $6500. То обаче е донесло огромно облекчение на госпожа Майони, тъй като името на Роберта първоначално не се появило в списъка на оцелелите. Причината била, че тя била вписана като служителка на нейната работодателка – графиня Ротис, обясни „Дейли мейл“.