0

У чени от университетите Емори и Харвард създадоха биохибридна риба със сърдечни мускулни клетки от човек, чието туптене и позволява да плува автономно няколко месеца. Това е различен подход към целта за евентуално отглеждане на нови функциониращи сърца за трансплантация, и не е първият робот, който екипът е създал от сърдечни клетки. Преди няколко години учените направиха скат от сърдечни клетки на плъх, които могат да бъдат управлявани посредством светлинни импулси. Новата риба е по-напреднала, като екипът е използвал клетки от сърдечен мускул, получени от човешки стволови клетки, посредством който робота може да плува самостоятелно. Биохибридната риба има слой от сърдечни клетки от всяка страна на опашката си, които се свиват и разтягат в последователен цикъл. При всяко разтягане или свиване на мускулът, се отваря чувствителен на движението протеинов канал, който задейства последващо обратно движение. Докато подобно на пейсмейкър устройство, помага за поддържане на точната честота и ритъм, създавайки затворена система, позволяваща на рибата да плува със собствени сили в продължение на над 100 дни.

Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker

„Чрез използването на сърдечната механично-електрическа сигнализация между два мускулни слоя, ние пресъздадохме цикъла, при който всяка контракция се получава автоматично като отговор на разтягането от противоположната страна“, каза Кийл Йонг Лий, съавтор на изследването. Екипът казва, че биохибридната риба всъщност е подобрила плуването си през първия месец. След пълното развитие на кардиомиоцитните клетки, мускулната координация, амплитудата на свиване и скоростта на плуване на рибата са се увеличили, като биохибридът е успял да плува толкова бързо и ефективно, колкото жива рибка Данио, известна още като риба зебра.

Целта на този проект не е изграждането на по-добри роботи, а по-подробното изучаване на сърдечния орган, което да помогнем за справянето със заболявания като аритмия и за отглеждането на по-добри органи. Създаването на риба робот може да не изглежда свързано със изследване на сърцето, но екипът казва, че така може да придобие уникална представа за това как точно работи органът. „Нашата крайна цел е да изградим изкуствено сърце, което да замести увредено сърце при дете“, каза водещият изследването Кит Паркър. Изследването е публикувано в списание Science.

Тук може да видите как плува биохибридната риба.

Източник: Harvard