0

Б отаническата градина на Кеймбриджкия университет изгуби ябълковото дърво на Нютон поради бурята Юнис, предаде Би Би Си. Кураторът на градината д-р Самюъл Брокингтън заяви, че дървото е било посадено през 1954 г. и е стояло край входа на ботаническата градина в продължение на 68 години.

Клонинг

Ученият поясни, че ябълката е била клонирана от оригиналното дърво, което е накарало сър Исак Нютон да открие законите на земното притегляне. Ботаническата градина изтъкна, че разполага с клонинг на дървото, което ще бъде посадено пак там в скоро време.
Оригиналното дърво, от което е паднала ябълка и това е насочило Нютон към разработването на теорията на гравитацията, е в имението Улсторп в Грантам, графство Линкълншър. Макар и то да е било повалено от буря през 19-и век, дървото оцеляло. През годините то е било мултиплицирано чрез присаждане, при което негова издънка (калем) се привързва към друга фиданка. 

Табелката с обозначението на дървото.

 Табелката с обозначението на дървото.
СНИМКИ: БИ БИ СИ

Еврика

Д-р Брокингтън заяви, че анализът показва, че три дървета в Кеймбридж – включително и това в ботаническата градина, са клонинги на оригиналното ябълково дърво на Нютон. Той изтъкна, че макар да е „тъжна загуба“ фактът, че то е било повалено при петъчната буря, те били наясно, че то си отивало, тъй като по него поникнала гъба пънчушка, която е като чума за дърветата. Поради това учените вече започнали да правят клонинг на ябълката, така че „да се надяваме, че чрез забележителната наука на присаждането нашият калем от ябълковото дърво на Нютон ще продължи да живее в нашите колекции“, заяви той. 

Историята как гениалният британски физик се вдъхновил от падналия плод е описана в биографията му, написана от неговия приятел Уилям Стукли през 1752 г. Случката станала известна като „Евриката на Нютон“. 

Скелетът на оригиналното дърво е в имението Улсторп. 

 Скелетът на оригиналното дърво е в имението Улсторп. 
СНИМКА: nationaltrust.org.uk

Поражения

Юнис бе една от трите мощни бури, които връхлетяха Великобритания и Северна Европа само за една седмица, припомни БТА. Тя взе най-малко 13 жертви и причини огромни материални щети, които се изчисляват на стотици милиони евро. При преминаването й през британския остров Уайт бе регистрирана безпрецедентна скорост на вятъра – 196 км/ч. Изкоренени от Юнис дървета блокираха редица жп линии и шосета и прекъснаха много електропроводи, поради което хиляди домакинства все още са без ток. Освен това бурята отнесе покривите на стотици сгради, включително и на лондонската Арена O2. Тя няма да отвори чак до петък, когато е насрочен концерт на групата UB40.