0

9600 от близо 11800 машини за гласуване са с изтекла гаранция. От ЦИК и Министерството на електронното управление увериха, че това не значи, че те ще дадат дефекти. А днес беше генериран и хешкодът, който се разпечатва на всяка бюлетина и който гарантира, че устройствата не са манипулирани, съобщи БНТ.

За две седмици всички машини, с които ще се гласува, трябва да бъдат проверени, а принтерите в тях да бъдат почистени. ЦИК е възложила профилактиката им на "Сиела Норма" - фирмата, която традиционно печели обществената поръчка за поддръжката и инсталирането на устройствата. А машините, които дадоха дефекти на последния вот, няма да се използват. На 9 юни масово се разпечатваха бели, непълни или разкъсани бюлетини.

"Това са компютри. Всички знаем и вкъщи имаме всевъзможна техника и в един момент тя има нужда от почистване, ремонт, отстраняване на някакви технически проблеми. В изборния ден ще участват машини, които не са дали проблеми. Разбира се, няма как да кажа категорично - всичките тези 9353 машини ще работят без нито една от тях да даде технически проблем. Но все пак процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали", каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Оказва се и че само 20 на сто от машините все още са в гаранция. Разликата е, че поддръжката им в гаранция е безплатна, а после се плаща.

"По-голямата част от машините - 9600, са доставени през 2021 година. Гаранционният срок беше тригодишен. Дори да е изтекъл гаранционният срок това не означава, че машините не могат да работят. Дори и във вашето студио съм чувала изпълнителният директор на Сиела Норма да казва, че машините могат да работят 50 години", коментира Камелия Нейкова.

"Това не предопределя, че те са развалени", обясни министърът на електронното управление Валентин Мундров.

А иначе - и последната стъпка за гласуването с машини вече е факт. Удостоверяването на устройствата приключи с довереното изграждане на софтуера, което се излъчваше публично.

"Ние този процес го надградихме като включихме проверката на параметризиращия софтуер. Това е софтуер, в който се настройват кандидат депутатските листи и съответно преференциите за тях във всяка избирателна секция. Всички проверки, които бяха извършени от експертите, показват, че няма уязвимости в този софтуер", коментира Мундров.

Крайният резултат беше генерирането на хешкода.Тези 64 символа ще се разпечатват на всички машинни бюлетини. Изходният код ще се постави и на видно място във всички секции, за да може гласоподавателите да сравнят тези два кода. И още - след края на изборния ден отново ще има видеонаблюдение на броенето, а новото е, че гласово съобщение ще известява секционните избирателни комисии, че батерията на телефоните е напът да падне.