0

Д али е възможно съставянето на стабилно правителство при така очерталото се разпределение до този момент на креслата в новото НС, коментират Димитър Аврамов, Харалан Александров, Андрей Райчев, Светослав Малинов, Слави Василев, Димитър Ганев и Кристиян Шкварек за NOVA.

ИЗБОРИ 2 В 1: Първи резултати от вота!

Светът е на кръстопът. Старият континент решава накъде ще тръгне след утрешния ден. В България сме свидетели на тригодишна на политическа криза. Отиваме до урните за шести път, за да изберем новите 240 народни представители.

Няма изненада, това, което получихме като резултата от гласуването, съвпада с предварителните прогнози, които социолозите дадоха в седмиците преди вота, стана ясно от думите на политолога Димитър Ганев.

"Друго прави впечатление – на тези избори има една много голяма червена лампа, която свети за цялата политическа класа, за всички партии, това го виждаме съвършено ясно в избирателната активност. С категоричност можем да твърдим, че активността на тези избори ще бъде най-ниската от началото на промените”, каза още той за NOVA.

"Има нещо обезпокояващо, но не го свързвам с това, че са шести избори. Това е първият случай на избори, на които България не обсъди въпроси, които реално ни вълнуват – инфлация, корупция, детска болница и т.н.”, посочи социологът Андрей Райчев.

„Когато имаме толкова често избори, има девалвация на изборен процес, включително на дебатите. Сливането на европейските с националните избори, наистина неутрализира част от тези теми. Европейската тематика въобще не се чу, но не можем да виним никого”, политологът Светослав Малинов.

„Ако има правителство, то ще бъде коалиционно, вероятно първите, вторите и третите, макар да има интрига ще бъдат същите физиономии, които познаваме. Едва ли човек може да прогнозира стабилна власт и правителство”, обяви политологът Слави Василев.

„Ние отиваме на избори, на които гласуването е задължително. Вероятно една от партиите, която ще ги спечели, сложи задължителното гласуване. В същото време всички надуваме един балон – говорим за избирателна активност, която трябва да е 100%. Това е един от абсурдите”, каза политологът Димитър Аврамов.

„Всички тук говорим за една и съща червена лампа, поради това, че има много ниска избирателна активност. Всички много се притесняваме от това. Според мен толкова ниската активност, граничеща с критична точка, се дължи на една европейзация на българина”, посочи политологът Кристиян Шкварек.

„Важните неща са очевидни - има победител в лицето на ГЕРБ. Има голям губещ в лицето на ПП-ДБ. Истински интересното е, че "Възраждане" получава повече подкрепа за европейските избори, отколкото за националните", каза социалният антрополог Харалан Александров и добави, че очаква Бойко Борисов "да върне страната към дневния ред на развитието, което е основната идентичност на неговата партия". 

Според Василев обстоятелството, при което преди месец никой не беше чувал за партия „Величие”, а сега тя е близо до бариерата, е показателно за настроението на хората. „Това означава, че ако сега не се състави правителство. Ако ГЕРБ, ДПС и ИТН не направят някакво мнозинство, то гладът за нещо ново ще е вече осезаем”, допълни той.

„Винаги, когато един политик застане в неприятна поза на победа и има опасност да се каже: „Дадоха ти властта, но ти нищо не направи”, дилемата може да бъде сведена до две – сила и харибда. Силата е да вземеш властта, а харибдата е да не я вземеш и да дойде Радев. Нямам представа какво е в главата на Борисов”, твърди Райчев.