0

П о 30-40 мигранти само за две минути успяват да преминат пред варел, поставен под оградата на границата с Турция. Със затоплянето на времето бежанският натиск се увеличава, но от Гранична полиция отчитат, че опитите за нелегално влизане в страната са три пъти и дори близо четири пъти по-малко в сравнение с миналата година.

Пред „Телеграф“ гранични полицаи споделиха част от това, с което се сблъскват по време на дежурствата, и за новите методи, които напиращите към Европа измислят, за да преодолеят загражденията и да стигнат до каналджиите.

„Постоянно намираме флексове и клещи резачки на батерии, както и 4-метрови стълби, които доста сръчно успяват да прехвърлят над бодливата тел. Най-голямата новост обаче е да подпъхнат варел без дъно в долната част. По 30-40 човека минават през него за около две минути“, коментираха редови служители и потвърдиха, че все повече мигранти засичат по време на дежурствата си в последните седмици.

Стратегия

„Стратегията им е да се крият от турска страна. Следят ни движението в джиповете. Изчакват да минем и са наясно с какво време разполагат, докато се върнем. Тогава атакуват оградата. Доста от тях залавяме в ранните сутрешни часове, докато почиват и събират сили, преди да тръгнат към дадените им от каналджиите координати. Много обаче ни помагат колегите с кучетата. Мюсюлманите си имат своите вярвания, че ако ги ухапе куче, няма да отидат в рая, и се страхуват от овчарките. Те пък доста добре ги надушват, намират ги и започват да лаят, да ръмжат и да обикалят около тях, докато дойдем. Единици се осмеляват да побягнат. Наскоро двама ги изпуснахме, но другите над 30 души си стояха мирно и не смееха да трепнат. Когато усетят, че ги дебнем, някои доста сръчно прескачат и се връщат в Турция“, разказаха още полицаите. „Напоследък всички започват да викат, че са от Палестина, но оттам почти няма заловени. Сирийци, афганистанци, всякакви има, но палестинци почти няма. Проверките бързо установяват кой какъв е. Има и интелигентни хора – адвокати, лекари, инженери, които говорят по няколко езика и обясняват какво и как. Иначе масово говорим за младежи от 17 до 25 години. В някои ситуации могат да бъдат и опасни“, споделят още граничарите.

Статистика

По данни на МВР от началото на годината до края на май 2024 година са предотвратени 15 000 опита за преминаване на границата от мигранти, като за същия период през 2023-а цифрата в тази графа на статистиката е 55 000. Задържаните мигранти във вътрешността на страната за първите 5 месеца на 2023 г. са 3300, а през 2024 - 840. Анализът показва, че се поддържа с около 71% по-нисък мигрантски натиск или, с други думи - повече от 3 пъти, близо 4 пъти по-ниски нива в сравнение със същия период на миналата година.

„През лятото и есента очакваме засилване на мигрантския натиск! Мигранти ще продължава да има, но ще се стараем да правим пътя им през нашата страна все по-труден и да поддържаме сегашните добри нива“, отчете във Фейсбук и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Сътрудничество

„От името на България представих обстановката на най-тежката сухопътна граница на ЕС, а именно българо-турската. Беше отчетена позитивната тенденция за овладяване и намаляване с над 70% на мигрантския поток през нашата страна. Добрите резултати са комплексни - освен взетите мерки от страна на Гранична полиция налице е и засилено сътрудничество с турската страна. В тази връзка заявихме готовността си да бъдем „мост за сътрудничество“ между FRONTEX и Турция, което беше прието позитивно, с изключително внимание и интерес. Агенцията пое ангажимент да продължи трикратното увеличение на служители по българо-турската граница“, коментира още Златанов, който наскоро прие и 110 нови високопроходими автомобила, които бяха осигурени за служителите, ангажирани с охраната на границите. Основната част от автомобилите вече са на българо-турската граница, където е основният мигрантски натиск. „Сега ще бъдем много по-мощни, много по-силни и сигурни. Колите имат цялото необходимо оборудване без излишни екстри“, отчете Антон Златанов.

Спипаха и единак да се връща към Сирия

Сред служителите в Гранична полиция като куриоз се разказва случай, при който на границата със Сърбия е заловен мигрант, тръгнал по обратния път към родната си Сирия. Той бил успял да мине през нашата страна и да стигне до Германия, но там не получил обещаната подкрепа, не могъл да се установи и поел обратно.

„Даже беше сърдит, като го хванахме, и почна да ни се кара. Той обаче си беше в нарушение и минаваше границата нелегално. За нас на практика няма значение в каква посока. Нищо чудно и такъв тип случаи да се увеличат с времето. Като четем, гледаме и слушаме, и в Западна Европа не разстилат червени килими на мигрантите и не ги обгрижват особено“, коментират още граничните полицаи, които работят на терен.