0

Б ългарските тарикати, ужилили с над 50 млн. паунда от британската социална система, вече са с присъди.

Съдът в лондонския квартал "Ууд Грийн" постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за 4-ма от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство.

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са били нещо като ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване, информира БНР.

Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-ниска присъда, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината обстоятелства – тя получи 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес. 

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни.

Междувременно британската преса вече втори ден разнищва историята как цял град в България процъфтява покрай кражбата от  социалната система на британците.

 Две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф" запознава читателите си с всички аспекти на делото.

Едната статия е озаглавена "Българският град, който процъфтява от най-голямата измама с британски помощи". В нея става дума за Сливен, откъдето българският инспектор Васил Панайотов е подал сигнал към британските власти за големия приток на пари в брой и за това как някои престъпници в града "живеят като барони".

 В друга статия кореспондентът на вестника по криминални въпроси Уил Болтон изчерпателно описва всички "трикове" на бандата за получаването на социалните помощи. Отново е посочено използването на много фалшиви документи, включително актове за раждане на деца и използване на хора, живеещи в България, които никога не са били на британска земя.

Катрин Лоутън от "Дейли мейл" също има обширна статия по темата. Още в заглавието тя посочва, че "банда български измамници са източили 54 милиона паунда с фалшиви молби по схемата Универсален кредит, използвайки фалшиви договори за наем, фишове за заплати и писма от наемодатели, училища и лични лекари, за да подмамят наивните служители в Министерството на труда и пенсиите", допълва още медията.