0

И ма шанс конституционните промени да бъдат факт до края на годината. Това може да стане, ако се внесе общ проект и той бъде приет на първо четене до ваканцията на депутатите, обясни пред „Телеграф“ доц. Наталия Киселова.

По думите й тогава второто четене на текстовете може да мине след местните избори и това е вариантът, при който няма 180 гласа подкрепа. Ако има такива, дори срокът ще се съкрати. 

Фактори

Според доц. Киселова два са факторите, от които зависи кога могат да бъдат приети промените.

„Първият е колко подкрепа ще има на първо четене. При 160 гласа срокът за дебат след него е между 2-5 месеца. Вторият е свързан с правилата на комисията по конституционните въпроси. Ако партиите внасят отделни законопроекти, трябва да се знае, че всеки трябва да е получил минимум 60 подписа. Може обаче да се изготви общ проект въз основа на идеите на групите и тогава комисията да започне работа“, коментира преподавателят по конституционно право. Според доц. Киселова, ако на първо четене бъдат приети два или три законопроекта, след това ще трябва да се изготви общ.

Противоречия

„Според мен обаче това не е добре, защото може да бъдат гласувани противоречиви по своя характер тези. Как ще се обединят на второ четене? Затова, ако се търси бързина, е препоръчително да няма повече от един проект. Иначе дебатът в комисията между двете четения може да продължи с месеци, докато някой не отстъпи“, разясни доц. Киселова. Затова според нея, ако разискванията продължат около 2-5 месеца, промените ще бъдат приети чак другата година.

На това мнение е и проф. Екатерина Михайлова. Тя обясни, че ако в края на месеца бъдат внесени три проекта за конституция, те трябва да бъдат обобщени. 
„Според законовия срок един месец проектът трябва да отлежи, след това, ако има мнозинство от 2/3, също има срокове, тоест отиваме догодина“, коментира тя пред БНТ. По думите й вече има яснота за политическите намерения - първо промяна в конституцията, след това нов Висш съдебен съвет.