0

1000 храмове се топлят на свещи заради безумните цени на промишления ток, който са задължени да купуват. В Троянската света обител сметката за електричество за януари е 24 000 лева, а след получаването на помощта от държавата е паднала до 18 000. Само за месец в сравнение с декември миналата година сметката е скочила два пъти. Подобна е ситуацията и в други обители. В Бачковския манастир сметката за декември 2020 г. е 10 000 лв., за декември 2021 г. е над 30 000 лева, а за януари 2022 г. е над 31 000 лева. И в Рилския манастир в края на 2020 г. сметката за ток е малко над 9000 лв., а в края на миналата - близо 28 000 лева.

„В България има около 1000 реално действащи църкви. Повечето от тях са в селата. Те са с ограничен бюджет и на тях ще им се наложи да въведат режим на тока. Но те се отопляват изключително с дърва и въглища, и то само когато се служи в тях литургия, а това обикновено е само в неделя, когато малкото богомолци се струпват край печката“, каза за „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Не така обаче стоят нещата с големите църкви в градовете, в които постоянно се извършват различни богослужения, а също и с манастирите. Компенсациите, дадени от правителството, са добре дошли, но това е само временна кризисна мярка. „Радикалното решение на въпроса е църквите и манастирите да се таксуват като потребители на битова електроенергия", категоричен е дядо Антоний. Той уточни, че БПЦ има едно промишлено предприятие - свещоливницата, и за него няма претенции да плаща по-скъпата тарифа. Митрополитът напомни, че температурата в църквите е важна и за запазване на културното и историческото наследство, защото в противен случай се получава конденз, който унищожава стенописите.

Негово Високопреосвещенство отхвърли плъзналите в социалните мрежи обвинения, че БПЦ има достатъчно пари, за да си плаща. „Държавната субсидия е само за заплатите на свещениците и за строеж и реставрация на храмове. Тя не може да се храчи за друго. Ако дадено църковно настоятелство трябва да си плати сегашните непосилни сметки за електричество, това значи да прекрати цялата си културно-просветна и социална дейност - неделни училища, издателска дейност и кухните за социално слаби“, обясни дядо Антоний.