0

- Г-н Дунчев, какво се случи, след като внесохте в Народното събрание анализа за схемите за източване на горите, в които участват фирми монополисти, горски и кметове?

- Първо доказахме, че голяма част от проблемите в доклада са били известни и на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), и на Министерството на земеделието още миналото лято. Още тогава предложихме мерки на министерството, но не се реагира, въпреки че ресорният заместник-министър е знаел за тези проблеми и не е направил нужното, за да ги ограничи.

На второ място вече има реакции от горските стопанства и някои започнаха да завишават началните цени при търговете и така загубите за държавата ще са по-малко. Най-важното е, че вече имаме 100% електронни търгове при продажбата на дървесина, което е една от сигурните гаранции срещу злоупотребите и нагласените търгове. Сега трябва да се отдели добивът от продажбата на дървесина, да се ограничат дългосрочните договори до две-три години. Също така постепенно спада натискът да се подменят навсякъде кадри в горите. Аз лично съм внесъл предложение за мерки за прозрачност в това отношение.

- Какви са тези мерки?

- На първо място да има публичност на документа, с който определен служител е уволнен, тъй като засякохме, че има напълно неоснователни уволнения.

- Ще дадете ли примери?

- Например миналата година беше уволнен Цветко Цветков, директор на Северозападно държавно предприятие, за неспазване на финансовия план. Видяхме този план и се оказа, че е с положителни приходи. С такава заповед за неспазване на финансовия план е уволнен и Веско Нинов на Североизточно държавно предприятие. В справките обаче се вижда, че последният е довел до милиони лева загуби. Какво се случва? Цветко Цветков се оказва на трудовата борса, а Нинов е преназначен на неговото място за шеф на Северозападно държавно предприятие, въпреки че именно той е довел с управлението си до загуби на друго предприятие.

- Това е абсурдно. Кой го назначи?

- Беше по времето на служебното правителство и смятам, че министърът е бил подведен по политическа линия. Ето затова съм внесъл проекторешение в НС да има прозрачност кой и защо бива уволняван и назначаван в горите.

- Можете ли да обясните как ще се постигне тази прозрачност?

- Една седмица преди избора или назначението да се публикува биографията на кандидата за член на Управителния съвет на Държавното предприятие например. Така да се види кой кой е, че например човекът е бил шеф на областния партиен кабинет. А не да се вадят тези факти после и пред свършен факт да се уволняват току-що назначени. Така че една от мерките в проекторешението е за прозрачност при ръководните длъжности.

- Какви са заплатите, които вземат членовете на управителните съвети на предприятията?

- Между 3 и 5 хиляди лева в зависимост от приходите на предприятието вземат членовете на Управителния съвет.

- Какво правят като такива?

- Те могат да ревизират решения на директора на предприятието, да имат контрол върху плановите документи, върху решенията за горски имоти. На практика те са си партийни функционери, защото цялата работа в Държавните горски предприятия се върши от директора.

- Как стоят нещата в другите страни на ЕС?

- В братска Румъния всеки член на УС и директор има публична биография, която се намира на сайта на предприятието. Ние го направихме за ИАГ, да има публична биография и вече можете да видите, доста служители са си качили биографиите, поне тези, които нямат какво да крият. В Румъния са си обявили заплатите и цялото досие що се отнася до управителния съвет на горското предприятие. Там и също в Германия и други страни има обществени надзорни съвети, чиито членове са с публични досиета и биографии. В тях влизат министрите на земеделието, финансите, околната среда. Има и обществен съвет, в който влизат различни бизнес, дори и туристически организации. Така има няколко степени на контрол.

- Достъпен ли е докладът ви и кога ще се обсъжда?

- Всеки може да го прочете, аз съм пуснал линк към него от моята страница във Фейсбук. Целта е министърът на земеделието да бъде изслушан в парламента и да входираме конкретни мерки.

- Всъщност как стигнахте до тези разгромителни изводи и заключения в този анализ?

- С наблюдения, справки, сигнали, които сме проучвали. Постепенно разбирахме, че цялата държава е овладяна от държавна и политическа мафия и защитата на гората, бизнеса и хората минава през политици, фирми, служители, обвързани в една цялостна система. И лошото е, че добрите хора, които се изправят срещу тази система, са точно пет души в цялата държава.

- Прокуратурата самосезира ли се?

- Ще видим, докладът е входиран и в ДАНС.

- Г-н Дунчев, когато се прие законът за държавните предприятия, обещаваха, че по този начин ще се вдигнат доходите и на горските. В крайна сметка случи ли се това.

- С какво да ги увеличат?

- Как с какво, вие самият сте изнесъл данни за източване на милиони от горите?

- Някои напуснаха системата и си изкарват добри пари. Много от тези, които останаха, участват в схемите, за които говорихме, и при тях нищо не се случва. Виждал съм по всички стопанства има едни 40% от горските, те не участват в схемите, страдат и помагат. Благодарение на тези хора излизат тези анализи и разследвания.

- Според вас не трябва ли да се увеличат заплатите на тези хора, защото ниските доходи провокират корупция?

- Преди да започнат схемите, доста пари влизаха в Държавните горски предприятия. Тогава се раздаваха на служителите допълнително материално осигуряване- ДМС-та. В последните години за горските ДМС-та почти няма, защото парите се източват от схемите.

- Какво ще се случва с цените на дървесината според вас?

- Гладът в световен мащаб ще става все по-голям. Китай например, който се ориентира към зелена икономика, става все по-голям потребител на дървесина. От друга страна, преработката на дървесина в мебели е начин да се прихваща въглероден диоксид, тъй като в гората дървото ще се разлага, а като мебел не, така че това е заложено в европейската стратегия. В този смисъл дървесината ще се търси, а цените й няма как да падат.

- А дървата за огрев?

- Проблемът е, че ползвателите на дървата за огрев се явяват конкуренция на големите дървопрероботвателни заводи „Свилоза“, „Кроношпан“ и др. Причината е, че те използват за направата на ПДЧ, хартия, фазери същите криви дръвчета, наречени еднометрова технологична дървесина, която се ползва и за отопление. Проблемът е, че бизнесът е готов да плаща и по 120 лева за кубик, а за хората, които ги ползват за огрев, това са непосилни цени. Решението е да се инвестира в алтернативни отоплителни инсталации като пелети, водни помпи, котли, които изгарят по-ефективно дървесината, тоест да се ползва отопление с по-висока рентабилност.

Това е той:

- Депутат от „Продължаваме промяната“

- По време на последното служебно правителство е директор на Изпълнителна агенция по горите

- През 2012 г. завършва горско стопанство, а през 2017 г. защитава образователна и научна степен „доктор“ в Лесотехническия университет

- През 2007 г. става експерт в природен парк „Витоша“

 - От 2017 г. работи като старши експерт, а от 2020 г. – и като началник-отдел в Югозападното държавно предприятие в Благоевград, където спомага за сертификацията на горите

- Александър Дунчев внесе анализ за схемите, чрез които се източват горите в Народното събрание