0

К метове и фирми изместиха брутално дървената мафия от пазара на дървесина. Само за миналата година чрез две схеми са източени близо 100 000 млн. лв. от държавните горски предприятия.

Това разкри ексклузивно пред „Телеграф“ депутатът от управляващата партия „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Изпълнителната агенция по горите. „За последните 5 месеца анализ е доказал за източени 40 млн. лв. от най-богатите стопанства“, допълни той. Въпросният анализ, който Дунчев цитира, ще бъде внесен следващата седмица в парламента за дискусия и взимане на мерки срещу безобразната кражба от горите.  

“Сега се крадат 20 на сто от дърводобива за разлика от 40%, като отпреди десет години. Това става с претоварени камиони без превозни документи. Качествена дървесина карат, а пишат, че са дърва за огрев. Те източват чрез нагласени търгове и обществени поръчки”, разкри още Дунчев. По думите му, ако някой се осмели да подаде сигнал за нелегална сеч, започва чупене на колата му, рязане на гуми и всякакви знаци, че трябва да спре. Потърпевши са лесничеи и граждани. По думите му особено драстични са случаите от Централна Северна България и района на Ракитово. Пострадал гражданин се е оплакал в полицията, но оттам обяснили, че не могат да образуват досъдебно производство, защото нямали доказателства. “Натиск се оказва систематично на малки фирми, които се занимават с дърводобив с цел да бъдат елиминирани от системата. Но това е само повърхността на бруталната война за горите в наши дни. Всъщност става дума ежегодно за десетки милиони, които се източват от държавните и общинските гори”, каза депутатът. 

Дунчев посочи, че има две схеми, по които се крадат пари от дървесината, и в тях участват политически партии с различни цветове чрез подставени лица на различни нива в системата. Едната схема е чрез нагласяване на ежегодни и дългосрочни търгове при продажбата на дървесина. Най-често търговете били без наддаване в полза на мощна фирма, която почти винаги е с политически протекции и на места е свързана с кметовете. Тези фирми купуват дървесината на цени много под пазарната. Това, от една страна, ощетява държавата или общинските стопанства, а, от друга, й предоставя монополна власт. 

Втората схема на източване е чрез обществени поръчки, с които се възлагат дейности за инвестиции в горите за горски пътища, сгради, превозни средства и които по предварително спусната информация печелят големи фирми монополисти. Дунчев посочи, че точно сега трябва да се наблюдава как ще се развият събитията с безпрецедентната като големина обществена поръчка, току-що пусната за 60 млн. лева в Южно централно държавно предприятие. 

Слагат подставени лица като шефове в предприятията 

Най-лесният начин да се превземе системата на горите от партиите е, като назначават в управителните съвети на държавните горски предприятия подставени лица, които в повечето случаи нямат нищо общо с лесовъдството, разкри депутатът от ПП Александър Дунчев. Така дори и директорът да е почтен, другите членове могат да насочват процесите в посока, удобна за тях и благодетелите им. По време на парламентарен контрол справка за последните сменени кадри в системата на горите показва, че по времето на служебното правителство са сменени 80-100 души от системата, много от които са били непочтени към работата си, но в последните 3 месеца мнозина се връщат.