0

- Г-жо Даскалова, как и защо се стигна до падането на кабинета след вота на недоверие?

- Това, което се случи в сряда, не беше изненада за никого. Всички, които следим политическите процеси, бяхме наясно с това. Не се очакваха някакви революционни промени в настроенията на представителите от ИТН. Лично за мен падането на кабинета няма никакво значение. Както знаем, той падна с гласовете на ДПС, ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“. Опозицията се опита едва ли не да накаже правителството, но стана тъкмо обратното. Като че ли им вдигна рейтинга, доколкото виждам настроенията в хората. Не смятам, че това ще донесе лоши последици за „Продължаваме промяната“, даже мисля, че това затвърди електората им.

- Кой носи най-голямата вина за разцеплението в коалицията?

- Не бих казала, че няма вина и в двете страни. Мисля, че ще е много наивно да посочим само една страна и да кажем, че само тя е виновна. Но човекът, който дръпна шалтера, беше Слави Трифонов - еднолично, въпреки че в интервюто си сподели, че това било съгласувано с цялата ПГ, че имало пълен консенсус. Отцепването на депутатите показа точно обратното – че не е обсъдено и няма консенсус, както и че за пореден път той взима еднолично решение. Вероятно, за да се стигне до нарушения диалог, е имало и други неща, които ние, гражданите, които следим процесите отвън, няма как да знаем. При всички положения може би е ставало въпрос за нарушаване на нечий интерес. Поне това е моята теория. Не става въпрос нито за липса на политически диалог, нито за темата за РС Македония. Това заиграване с РСМ беше много цинично.

- Темата за РСМ ще продължи доста дълго.

- Категорично не вярвам тя да е причина за раздора.

- Каква е истинската причина според вас?

- Мисля, че беше незадоволяване на нечий интерес. Не знам дали е било на някого от ИТН или на хора, с които те работят, или на някакви други субекти, както често се спекулираше, но интерес стои в дъното. Доказателство е, че ИТН гласува оставката на кабинета заедно с ГЕРБ, които заявиха, че подкрепят да бъде възприето френското предложение. Отделно от това външният министър Генчовска опита от трибуната да обясни какъв е проблемът, но не успя да даде аргументиран отговор каква е тази друга външна политика, която се е водила. Говореше се за скрити документи, секретен гриф, но никой не разбра какво става.

- Бяхте на протеста пред парламента в сряда в защита на кабинета, какво ви направи впечатление?

- Бих искала да отбележа, че не всички хора, които бяха на паветата за пореден път, бяха про-ПП настроени. Този протест не беше само на привърженици на ПП или на ДБ. Той беше против връщането на статуквото, на което народът със своя вот показа, че не желае повече. Това, което се случи вчера, е, че същото това статукво се опита за пореден път да се добере до властта. Това вбеси народа ми направи впечатление. Хората бяха много ядосани. Координираната атака срещу кабинета от ДПС, ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН много ядоса хората. Не казвам, че правителството не е имало грешки, ще бъде наивно, ако кажем, че са били безгрешни.

- Какви бяха те?

- На първо място това, което си пролича в някои ситуации, е, че има понякога счупен диалог с народа. Понякога техните послания бяха странно представяни, най-яркият пример е може би, когато премиерът призова да събираме дарения за Украйна. Такива неща не може да си затворим очите. Имаше грешки, но въпросът е, че правителството тръгна в посока да промени този корупционен модел, който гражданите усещаха, че продължава години наред. Явно са настъпили по слабите места на опозицията, явно са напипали тези заложени практики, това много изнерви опозицията. Видя се, че изнервянето стана, когато заговориха за БНБ, за реформа на съдебната система, за ГКПП Капитан Андреево и т.н.

- Какво според вас успя да свърши правителството за тези 6 месеца? Критиците казват, че е нищо, поддръжниците посочват закриването на спецсъда и прокуратура.

- Може би беше грешка, че правителството започна много амбициозно с реформи по всички фронтове. В един момент според мен започнаха битка със статуквото на всички фронтове и не успяха да изведат тази битка докрай или може би от липса на опит подцениха статуквото. Подцениха факта, че срещу себе си имат хора, които, от една страна са ДПС - от десетки години в политиката, от друга страна – ГЕРБ, които са били управляваща политическа сила. Очевидно сметнаха, че с лека ръка ще могат да променят нещо, наслагвано години наред.

- Как ще коментирате съюза в коалицията между ДБ и БСП и как се отрази това на привържениците им?

- Проблемът тук е по-скоро за ДБ, защото електоратът на БСП като че ли не остана толкова засегнат. Те дълго време бяха единствената опозиция и абсолютно немислими като евентуални участници в управление. Точно заради тази коалиция БСП получи шанса за досег до властта. По-сериозният проблем е при гласоподавателите на ДБ, като може би една част от тях останаха подведени, а друга част предполагам разбраха, че това е единствената алтернатива за съжаление. Картите бяха наредени така, че нямаше как без участието на БСП да бъде сформирано правителство. Беше въпрос на взаимен консенсус и изтърпяване. Макар и да не се харесват и да са на двете крайности, се научиха да се търпят и всеки да гледа своя ресор, както и да не влизат в конфликт. Страната ни нямаше нужда от него. Имаше толкова много кризи и огромно желание да се направи кабинет.

- Оттук нататък кое ще бъде по-добре: ПП да опита да сформира нов кабинет или да се яви на избори, след като се извърти парламентарната рулетка с мандатите?

- Може би ще се опитат да сформират кабинет. Тук не става въпрос за правилно, а за реализируемо. Не е реалистично да се сформира ново правителство. То ще бъде някаква абсолютна политическа алогичност. Ако е свален този кабинет, нали депутатите са същите. Есента ще ходим на избори, това е единственият възможен сценарий.

- Ако отидем на избори есента - ситуацията с вота на недоверие и протестите на кого би дала предимство и от коя партия би отнела подкрепа?

- Категорично ще има отлив от ИТН. Моята прогноза е, че или ще бъдат на кантар, или ще останат навън. Конкретно на тях беше гласувано колосално доверие. Самият факт, че ИТН стана първа политическа сила само със заявката да изчегърта ГЕРБ, ще бъдат антистатуквото, хората гласуваха за тях. В момента, в който Слави Трифонов нареди еднолично кабинета си, видяхме на следващите избори как резултатът им спадна наполовина. В момента фактът, че гласуваха с ГЕРБ и ДПС, електоратът им е разочарован. „Възраждане“ може би ще са единствените, които ще увеличат подкрепата си и потенциално ПП, защото заради последните събития към тях се консолидира доверието. Целият анти-ГЕРБ, анти-ДПС, анти-“Възраждане“ вот ще прелее натам. Голямата ми въпросителна е за Стефан Янев.

- Всички се питаме той ли ще бъде голямата изненада?

- Не бих могла да очаквам това. На мен ми се стори много безлично представянето на програмата и заявките им. Не чух нищо ново, нищо различно. Самият факт, че дясната му ръка го напусна преди учредяването, за мен това е недобра новина. Струва ми се неатрактивен като политическо съдържание.

- Каква би могла да бъде съдбата на ДБ и БСП?

- БСП си вървят надолу. С оглед и възрастта на техните гласоподаватели, а и фактът, че някои от тях боравят малко по-трудно с машините. Но те от своя страна не се оказаха непредсказуем партньор в коалицията. БСП или ще запази резултата си, или ще има спад. Що се отнася до ДБ, там също е под въпрос, защото голяма част от електората им се преля в ПП и може би партията трябва отново да заяви ясни политически послания, много насочени към техния контингент и да изградят образа си. Той трябва да е ясен, различим. В противен случай рискуват още от техния електорат да се отлее към ПП. А прогнозата ми е, че или те ще загубят от своя резултат, или ще го запазят.

- Май излиза, че е същата ситуация като с БСП?

- Да, май така излиза. Но ДБ като че ли се оказаха най-желани и предпочитани като партньор, защото са много идеологически близки с ПП. Те нямаха противоречия като с БСП. Трябва по някакъв начин да се спасят от това гласовете им да не бъдат изядени от Промяната. Как ще го направят, зависи от тях. Другият вариант е да активизират хората, които стандартно не гласуват.

- Казусът с РСМ ще подпомогне ли ВМРО да се върне в парламента?

- Категорично не. ВМРО мисля, че по-скоро е вече изиграна карта. Доста от техните гласоподаватели не останаха доволни от факта, че бяха в коалиция с ГЕРБ. Те бяха асимилирани едва ли не от ГЕРБ. На моменти забравихме, че ги има патриотите и Марешки.

Това е тя: 

Има диплома по „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента е студент в 3-ти курс „Политология“

Член на Студентски клуб на политолога

Председател на Студентския съвет в Софийския университет за периода 2018-2019 г.