0

М артеницата чукна 30 лв. в най-известния сайт за онлайн търговия – Ибей. Десетки изделия в бяло и червено се предлагат за продажба, показа проверка на „Телеграф“. Най-скъпи са мартениците с шевици. Гривна с традиционна бродерия се предлага в ebay на цена от близо $15.

Такава е цената и на ръчно плетените гривни. Обикновените мартенички пък са на цени от 3 до 5 долара, а Пижо и Пенда от прежда вървят на около 13 долара. Предложения има и на мартеници тип бижута. Така например гривна в бяло и червено със сребърен елемент може да достигне до около $20.

Любопитното е, че макар много от обявите да са публикувани от България, предложения има и от целия свят. Оказва се, че наши сънародници в САЩ, Германия и Испания също изработват мартеници, които продават в Ибей. Сред по-интересните изделия са мартенички от полимерна глина, гривни с бродирано име, брошки и бижута с перли в бяло и червено.

По родните сергии също има нестандартни предложения като букети от прежда, мартеници за кола под формата на зарчета, кратуни, превърнати в Пижо и Пенда, чанове и метли, украсени в бяло и червено. Цените обаче са далеч по-евтини, отколкото в ebay. Обикновените гривнички се продават за между 1 и 2 лв. Ръчно изработените от вълна са по-скъпи и могат да достигнат до 15-20 лв. На места се появиха и мартеници гривни с цветовете на украинското знаме.

Междувременно за четвърта поредна година Българско-американската асоциация (БАА) декорира дърво в центъра на Чикаго с бяла и червена прежда. Така то се превърна в истинска мартеница. Цялото дърво е украсено с ръчно изработени мартеници и се намира на метри от Института на изкуствата в американския град, съобщават от Eurochicago – медийния портал на българите в чужбина.

„Проект Мартеница“ е създаден от неформално сдружение на български емигранти за разпространение на етническия обичай на мартениците по всички континенти. Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на художника Mариян Миланов от Стара Загора. Още през 1992 г. той декорира дървета в централните части на големите български градове. В чужбина „Проект Мартеница“ стартира в Бризбeйн през 2011 г. Тогава Асоциацията на българите в града получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град.

В Берковица правят изложба, Хасково с 3-метрови Пижо и Пенда

Етнографския музей в Берковица показва изложба, която проследява пътя на мартеницата и отделните елементи и процеси на обработка. По традиция българските мартеници са били изработвани от бял и червен вълнен конец. Отглеждането на овце е било разпространен поминък.

Вълната се добивала веднъж годишно, в края на май и началото на юни, като всеки стопанин свалял руното на своите овце чрез стрижене. Вълната се изпирала в реката, изсушавала се и се разчепквала на ръчен дарак. След това се слагала на хурка и се изпридала. Изпредената нишка се правела на гранчета и се обагряла с естествени материали, а за да добие червения цвят, се използвали корени от брош, люспи от кромид лук или кора от глог.

В изложбата ще бъдат показани образци на мартеници от миналото. Те могат да бъдат видени от 1 до 14 март. За днешния празник в Оряхово пък ще усукват мартеница с внушителна дължина, а в Хасково вече закичиха 3-метрови Пижо и Пенда до шадравана на площад „Свобода“.