0

- Г-н Лорер, казахте, че ИТН хвърлят парламента на боклука. Неочакван ли беше наистина за вас този ход на лидера на партията Слави Трифонов? От месеци той правеше подобни намеци.

- Наистина от ИТН правеха намеци от много време, че не са доволни от коалицията, но ние давахме кредит на доверие за това, че интересът на България е по-важен от сценария, по който те искат политическата дейност да се върши. Всъщност усещането на целия народ е, че ИТН никога не се превърнаха в политическа партия, а си останаха сценаристи на шоу, което може би работи добре в телевизията, но в парламента се налага да сме отговорни към задачите, които сме поели към обществото.

- Какво беше поведението на „Има такъв народ“ от преговорите за съставяне на правителство досега? Някакво развитие има ли там?

- Един от най-положителните аспекти на българската политика от декември насам е, че макар и сложна коалиция от четири партии, всичко, което се случва в нея, е много видимо. Българската политика престана да е задкулисна и хората много ясно усещат това, което и ние виждаме, че постепенно ИТН започнаха да стават нетърпеливи и в крайна сметка някои техни зависимости станаха очевидни, след като дълго време са се чувствали неотразени за интересите, които представляват. За нас е абсолютно непонятно как е възможно да напуснеш правителство, защото бюджетът по едно от перата по икономиката, която държавата трябва да обгрижва, не е достатъчно голямо, колкото ти си счел, че трябва да бъде.

- Това са въпросните 6 милиарда лева, за които става дума.

- Да, това са тези милиарди, които, забележете, трябва да се изразходват до края на годината. Това е фрапираща цифра и ние казахме, разбира се, не. Настояхме за по-разумен бюджет за пътищата тази година. Настояхме и начело на КПКОНПИ да застане най-после фигура, която наистина може да преследва корупцията в тази страна, а не проформа. Ако имахме едно обещание, за което всички си бяха стиснали ръцете, това е, че не искаме в България да се краде. Ние виждахме как месец след месец антикорупционните закони, свързани с реформатирането на КПКОНПИ, се бавят и определено ИТН не помагаха те да се придвижват достатъчно бързо в парламента. В крайна сметка, когато нещата опряха до избор, те направиха избора тяхната формация да застане на страната на статуквото, пожелавайки абсолютно нерационален бюджет за едно от перата, напускайки коалицията. И казвайки: не, ние няма да приемем един изключително разумен кандидат, който да започне да преследва корупцията у нас.

- Тези 6 милиарда ли натежаха, или кандидатурата на Бойко Рашков?

- Според мен тези неща са свързани. 6 млрд. лв. са много пари за всеки един отрасъл на българската икономика, но както виждате, министърът на здравеопазването не напуска, макар че са му необходими още средства, министърът на отбраната, който трябва да модернизира армията, не напуска правителството, защото не е съгласен. Всеки от министрите защитава своя бюджет, но продължава работата на целия екип. В крайна сметка тези средства са наши и ако отидат за пътища, няма да отидат за нещо друго. Бяхме много ясни в тезата, че дефицитът в бюджета трябва да бъде спазен и да не става повече от 4,1 процента. Тропането по масата в този стил не само не води до резултати, а на практика поставя ИТН в изключително неприятна светлина да се обясняват сега защо излизат от коалицията заради едни пътища.

- Днес един известен бизнесмен похвали „Продължаваме промяната“, че не са се огънали. Точният му коментар по адрес на Гроздан Караджов и Слави Трифонов беше: „Който иска пари за инхаус поръчки без търгове, почти сигурно е купен“. Приемате ли похвалата?

- В нашата борба за справедливост и за изчистване на корупцията от България инхаус поръчките са един от техните заподозрени. Инхаус поръчките за много милиарди, раздавани по незаконни договори към АПИ в последните години, станаха знакови. Не само за пътища, а и за язовири и за какво ли не още. Това беше система от миналото лято, когато лъсна тежката корупционна среда от миналото в пълния й блясък. Сега изведнъж се озоваваме в ситуация, в която ние трябва да се защитаваме, да обясняваме отново защо искаме да не плащаме на тези фирми, защо искаме да не правим поръчки... Мисля, че забележката е много правилна.

- Всички знаем, че Слави Трифонов е един много успешен шоумен. Какво разбрахте за него като политик?

- Не мисля, че Слави Трифонов някога е ставал за политик. Той е много успешен шоумен и си остава шоумен до края. След този ход ИТН трудно ще обясни на хората защо ги оставя в тези тежки времена, когато имаме война, инфлация. Това не е поведение на политик, а на шоумен, който вижда как завесата пада.

- Северна Македония или актуализацията на бюджета се оказаха препъникамъкът?

- Актуализацията на бюджета не би трябвало да е никакъв препъникамък за коалицията, тъй като тя е изцяло насочена за преодоляване на кризата. В нея основните параметри са мерки за хората, повишаване на пенсии, облекчения данъчни за млади и семейства с деца, бензин, премахване на акцизи за парно. Приемаме социален пакет от мерки и продължаваме с това, което сме гласували в началото на годината по отношение на инвестиционния пакет за българската икономика. По отношение на Македония това е особено силна фалшива новина, с която много се спекулира винаги, когато на някого нещо не му харесва от работата на правителството. Както не им харесваше, когато приемахме бюджета на страната и ни обвиняваха, че сме продали българския интерес, но това не се случи. След това не им харесваше Планът за възстановяване и устойчивост и отново бяхме продажници на българския интерес, пак не се случи. При намирането на газ отново бяхме продали българския интерес за Македония. Сега отново при актуализацията на бюджета, тъй като няма какво да се каже за нея, Македония е виновна. Не, там няма никакъв проблем, това е фалшива новина. Нищо няма да се случи без българския парламент пред очите на хората, както и всичко останало.

- В курс „купува-продава“ ли е в момента „Продължаваме промяната“?

- Това е следващата фалшива новина, която явно ще тече в публичното пространство, докато не се намери ново стабилно управляващо мнозинство в рамките на този парламент или следващия. Този тип говорене показва много болна политическа култура. Култура, в която за съжаление всички ние сме живели в последните години, когато очевидно един политик трябва да си купува депутати. Ние не купуваме депутати и не продаваме депутати. Единственото, което говорим с всеки един, който иска да се присъедини към нас, е дали иска да спре корупцията в България. Когато е в този лагер, тогава е добре дошъл в „Промяната“.

- Има ли хора в ИТН, които да искате да привлечете на ваша страна? Не говорим да ги купувате.

- От работата ни в парламента през последните шест месеца ние сме убедени, че не само в ИТН, а и във всички други формации има хора, за които корупцията е червена линия и които не искат това да се случва повече у нас, така че в идните дни ние ще имаме широк фронт на разговори. Разбира се, че ИТН и хората, които познаваме, са първият ни адресант, тъй като сме били партньори толкова дълго време. Техните депутати също е важно да се обозначат дали искат да са част от силите, които ще реформират България и ще я превърнат в модерна правова държава, или искат да са част от силите, които държат България в клопката на корупцията вече толкова дълго време.

- Какво разбирате под „правителство на малцинството“, как си го представяте това?

- Правителство на малцинството е последната опция, по която бихме разсъждавали в момента, защото такова правителство не може да прави законодателни промени. То трябва да има плаващи мнозинства и в настоящия момент това няма да е никак лесно.

- Имате ли готовност да посочите нови имена на министри, имат ли екип Б?

- Имена на министри не търсим към този момент, преди да сме наясно с картината от парламента.

- Ще спазвате ли квотен принцип при евентуално ново разпределение?

- Много вероятно е, ако такива депутати се присъединят към нас, да има дискусии с тях по отношение на разпределението на столовете в Министерския съвет, но все още е твърде рано за това.

- Ива Митева каза: ново правителство може, но без Петков и Василев. Защо не ги искат?

- Това искане е в синхрон с целия театрален стил на ИТН от последните месеци, в които вместо дебат за истински стойности и истински политики, които трябва да правим, нещата се персонализираха: „Искаме този човек да е шеф на БНБ“, „Не искаме другият да е шеф на БНБ“, „Искаме този за министър-председател, не искаме онзи“. Този стил не ги доведе доникъде, когато искаха да направят първото си правителство през Фейсбук, и няма да ги доведе доникъде и сега.

- Какво се случва с реформите, които бяха планирани, но може да не се осъществят, ако се стигне до блокаж?

- Това е едно от нещата, които ИТН ще трябва да обясняват пред избирателите, които ги издигнаха и първия, и втория път именно с това обещание – да реформират България. Ние така или иначе продължаваме. Входирали сме промените за КПКОНПИ в комисия в Народното събрание, бюджетът е изключително важно да мине оттам, г-н Рашков продължава да е нашата кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Това, което сме извършили до момента не е достатъчно, но все пак се отива към една по-добра България. Знаете, че вече нямаме специализирана прокуратура, Сотир Цацаров не е начело на КПКОНПИ, но това не е достатъчно и ние не сме доволни от постигнатото, тъй като тези шест месеца не работеше коалицията на пълна пара. ИТН определено бяха спирачка през цялото време при всичките ни усилия да активираме промени по темата за корупцията у нас.

- Познавам Бойко Рашков от много години и не се нуждая от лично убеждаване в качествата му. Дайте аргументи защо точно той за по-широката аудитория.

- Бойко Рашков е доказан борец против корупцията у нас. Това е причината да посочим именно него.

- Смятате ли, че ще съберете ли необходимите гласове за него?

- Предстои да видим.

- Какви шансове имате да продължите да управлявате след едни предсрочни избори? Социологическите изследвания не са оптимистични за вас.

- „Продължаваме промяната“ показа във всичките тези месеци, че нас не ни е страх. Ще отидем на избори без страх. Социологическите изследвания показват нещо съвсем закономерно. Във време на криза управляващият винаги понася негативи, защото трябва да приема важни мерки за цялото общество. В тази коалиция ние минахме три кризи заедно – ковид, инфлация и война в Украйна. Това е политическата цена. Но от друга страна, репутацията на „Продължаваме промяната“ - партията, която застава пред цялото общество в борбата с корупцията, е изключително важна за нас и ние ще продължим да използваме това като знаме и на следващите избори.

- Ако това са последните месеци на правителството, говори се за избори през октомври, с какво искате да се похвалите – растеж, инвестиции, друго?

- Знаете ли, една от най-интересните статистики през изминалите шест месеца и по-специално за първите три месеца, е че българската икономика нарасна с 4% в състояние на война в Източна Европа. Това е впечатляващо само по себе си и означава, че посланията, които ние излъчваме като правителство и като държава са стимулиращи за българската икономика и за чуждестранните инвестиции, които от своя страна нараснаха близо 4 пъти за същия период. Отделно заедно с това успяхме да одобрим Плана за възстановяване и устойчивост, който не беше готов, когато дойдохме на власт. В този план са 13 милиарда, които ще започнат да се вливат в българската икономика. Само от Министерството на иновациите и растежа има програми за поне половин милиард лева. Обърнахме Българската банка за развитие – една рана в българската икономика, банка за близки на властта бизнесмени, които получаваха гигантски заеми. Тази практика се преустанови и банката се фокусира отново върху малките и средни компании, които трябва по закон да бъдат обслужвани от нея. Освен това създадохме ефективни процедури по европейските програми при нас. Първата процедура, която стартира е за близо 1000 компании, които ще получат средства по нея. Създадохме и контролни механизми заедно с МВР и ДАНС, така че изпълнението на бъдещите програми, които се създават да бъде много по-контролирано от органите и евентуалните злоупотреби с европейски средства да бъдат избягвани. По отношение на инвестициите в България също се случиха хубави неща през тези няколко месеца. Едно от тях е компанията, която произвежда известни медицински роботи в Пловдив. Имаме отново завод край Пловдив за електрически колела. Имаме интерес план за аутомотив компания, която ще бъде край Плевен и ще осигури близо 1000 работни места. Като цяло имаме насърчени инвестиции за около 120 милиона лева през този период. За сравнително кратко време успяхме не само да сформираме едно ново министерство, а и да започне много усилена дейност както по класическите европейски програми, така и по новия План за възстановяване и устойчивост, повишавайки в същото време и контрола по тези програми, така че да няма измами.

- Хората знаят ли ги всички тези неща, отчитат ли ви заслугите? Ето, Ицо Хазарта го хвалят за средния пръст, който показа на ГЕРБ. Вас поздравяват ли ви за нещо?

- Когато се разхождам по улиците на София хората продължават да ме поздравяват както в първия ден след спечелването на изборите и това ме кара да се чувствам удовлетворен от това, което сме постигнали.

Това е той:

Министър на иновациите и растежа от партия "Продължаваме промяната"

Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив

Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит

През 1999 г. основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus

Един от създателите на Optiim, хайтек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул

Eдин от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures - фонд за рискови инвестиции в технологични компании

Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет "Св. Климент Охридски"

През 2013 г. е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков

През 2021 г. е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на комисията по прозрачност към Министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г.

Работил и живял в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона Говори английски, иврит, френски, руски и немски език