0

„За нас той отдавна е светец!“, единодушно твърдят хората, изпълнили храма в родното село на дядо Добри оъ Байлово, за да почетат четвъртата годишнина от смъртта му.

Бе отслужена архиерейска заупокойна Света литургия, възглавявана от Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийската митрополия в съслужение с духовници от Софийската митрополия. На нея присъстваха дъщерята на дядо Добри Богдана и съпругът й Георги, които до последно се грижеха за Светеца от Байлово, както още приживе го наричаха хората.

Идеята за официалното канонизиране на дядо Добри възникна веднага след кончината му. За целта бе създаден инициативен комитет начело с Цвета Кирилова, председател на сдружение „Азбукари“. „Телеграф“ се свърза с г-жа Кирилова. Ето какво сподели тя: „Комитетът изпрати официално искане за това до Светия Синод още преди 3 години.

От Синода тогава назначиха комисия, която да провери всички твърдения за дядо Добри и да проучи целия му живот, за да може да започне процедурата по канонизацията му. Комисията трябва да определи и към коя от различните възприети от църквата категории трябва да бъде съотнесен дядо Добри – пророк, апостол, мъченик, чудотворец, безсребърник. Като всичко друго в България нещата се придвижват бавно. Въпреки че още тогава Негово Светейшество патриарх Неофит нарече дядо Добри безсребърник в обръщението си по повод смъртта на живия светец.”

Междувременно се роди идеята за издигане на първия паметник на Доброто, чийто символ да бъде дядо Добри, продължи Цвета Кирилова. Тя стартира в средата на 2018 г. Първоначалното желание на инициаторите е монументът да бъде поставен на площада около Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

След разговори със Столична община стана ясно, че предстои конкурс за проект за преустройство на площадното пространство. Затова сдружение „Азбукари“ и инициативният комитет решават да поискат разрешение от Светия Синод на БПЦ да поставят паметника в "сервитутното" пространство около катедралата. Това искане обаче не е одобрено, както и последвалото ново наше предложение – да бъде поставен до храма „Свети Седмочисленици“. От Синода им препоръчали да го вдигнат в Байлово.