0

М лад лекар от Варна избра да спасява човешки животи в борбата с ковид пандемията в Специализираната белодробна болница във Велико Търново.

И макар и да е на едва 28 години, д-р Мартин Стефанов вече е натрупал сериозни знания и практически умения в борбата със смъртоносния вирус, каквито неговите по-възрастни колеги все още нямат.

Мартин Стефанов завършва медицина в родния си град Варна и в продължение на една година работи в Спешното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина”, но като санитар. Споделя, че лекарската професия е неговата детска мечта и че този пръв практически досег до пациентите в едно от най-екстремните отделения, макар и не като медицинско лице, за него бил от изключително важно значение. По този начин той успял да се докосне до различни заболявания, за които се изискват бързи, адекватни и прецизни ответни реакции, за да бъдат спасени човешки животи. Аз съм първият хуманен лекар в нашето семейство и се гордея, че се трудя в полза на обществото”, обяснява Мартин.

Предизвикателство

Така още преди да положи Хипократова клетва, след избухването на ковид пандемията на току-що завършилия студент му се налага да застане в първите редове на борещите се с коронавируса медици. Покрай борбата за спасяване живота на пациентите младият лекар осъзнава, че действително е взел най-правилното решение да се отдаде на най-хуманната професия. Твърди, че не чувства напрегнатата си работа като задължение, а прави всичко, което е по силите му, за да е полезен на пациентите. Макар и да е имал възможността подобно на много свои колеги да търси професионална кариера и високо заплащане в чужбина, д-р Стефанов решил да остане в България. Защото усещал, че тук ще бъде най-полезен на своите сънародници.

Решение

След избухването на световната пандемия от коронавирус младият лекар научил, че белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново спешно се нуждае от лекари и решил да смени работното си място, като напусне морската столица и се установи да живее и професионално да се развива в старата българска столица. Всъщност той имал възможност за избор между В. Търново и Шумен, но предпочел болярския град. Преди шест месеца той бил назначен да специализира пневмо-фтизиатрични заболявания в търновската белодробна болница. Сред причините да предпочете старата столица е още и схващането му, че по-малките градове също трябва да имат на разположение млади лекари специалисти, а населението да е с достъп до бърза и качествена здравна помощ.

Специалност

Световната пандемия обаче неочаквано променила и посоката на професионалните интереси на д-р Мартин Стефанов. „Най-много ме влекат вътрешните болести, но сега заради коронавируса интересът ми се пренасочи към пулмологията. Сега аз имам пряко наблюдение върху инфектираните и начина, по който протича COVID-19. Пациентите не се лекуват по един и същи начин, защото идват с много и различни заболявания – обременено сърце, диабет и т.н. И на този фон коронавирусът излиза на преден план. Има много детайли, на които трябва да се обърне внимание, а не да се прилага терапия по шаблон. За нас, лекарите, е най-важно първо да накараме болните да ни повярват, за да бъдат добре на енергийно ниво и след това да помогнем с лечение“, твърди 28-годишният варненец. По думите му доверието и съдействието от страна на пациентите играят решаваща роля в цялостния процес на лечението.

Бъдеще

Засега д-р Мартин Стефанов вижда бъдещето си във Велико Търново, но разбира се, не отхвърля възможността след време да отиде да работи и в друг, но също малък град. За да не се достигне до една бъдеща опасна ситуация, в която след време България може да изпитва недостиг на лекари, младият лекар смята, че трябва да има приемственост в професията. Както и на решилите да останат в родината си млади лекари да се създадат добри условия, та те да не съжаляват за взетото си решение.

Трудности

Постъпването на д-р Мартин Стефанов в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” във Велико Търново през есента на миналата година идва в много труден за здравното заведение период. След рязкото ескалиране на пандемията се достигна до ситуация, в която в цялата болница бяха останали само двама лекари. Останалите бяха напуснали или боледуваха. За да спаси болницата от затваряне, управителката д-р Стела Денчева обяви заплати до 4 хил. лв. за медицински специалисти, както и безплатни общински жилища. Офертата проработи и само за една седмица четирима лекари, сред които и д-р Мартин Стефанов, започнаха работа в специализираната болница.