0

Х итри потребители заявяват намалено ползване на топлинна енергия, за да си смъкнат прогнозните сметки за парно и топла вода през зимата и отложат плащането на високите фактури за лятото. Това стана ясно от оплакване на читателката С. Т. пред „Телеграф“.

История

За ползване само на един радиатор в жилище в кв. „Дианабад“ домакинството получило над 156 лева сметка за този януари, съобщи клиентката. Година преди това домоуправителят на етажната собственост предложил на семейството да подаде до обслужващия ги топлинен счетоводител „Техем“ заявление, че ще ползва по-малко топлинна енергия в сравнение с определеното му от фирмата за дялово разпределение прогнозно количество въз основа на изравнителната сметка от предишния отоплителен сезон. За целта заявлението трябвало да се подпише от домоуправителя и двама съседи. Жената отказала, защото имала намерение да се отоплява и не искала да лъже съседите си. „Как да бъде по-ниска сметката на клиентката, при положение че от вход с 24 апартамента само два се отопляват - единият е със сметка 156 лева, а другият с над 203 лева, отговориха от топлинния счетоводител на запитване на „Телеграф“. 22-та апартамента били или без или със спрени радиатори. Вероятно всички те са заявили изключени отоплителни тела, коментира клиентката. Тя се опасява, че заради заявеното неползване е скочила таксата „сградна инсталация“, която се определя по формула.

Наредба

Промяна на прогнозните количества топлинна енергия за отопление и топла вода, изчислени на база ползването на имота в предишния отоплителен период, се допуска при писмено заявление на клиента до топлинния счетоводител според чл. 71 от Наредбата за топлоснабдяване, видя „Телеграф“.

Намаление на прогнозното месечно потребление може да се получи, ако се заяви, че имотът няма да се обитава повече от три месеца, или ако е намален броят на обитателите. Заявлението трябва да се подпише от домоуправителя или представителя на УС на етажната собственост и двама съседи, пише в наредбата. В документа се записват показанията на индивидуалния водомер за топла вода и показанията на уредите за дялово разпределение. Въпреки че в наредбата изрично е записано, че променените прогнозни количества топлинна енергия на отделен имот не се разпределят на останалите имоти в сградата - етажна собственост, читателката смята, че януарската й сметка е по-висока заради това, че съседите й си пускат радиаторите, а плащат чак след годишния отчет и изравняване на уредите.