0

У ченици от разградската Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ сами правят компютрите, на които се обучават, като част от практиката си. 

„Нямаме купен компютър от 15 години. Сами си ги правим. Купуваме кутиите и частите, а нашите ученици имат уменията и с помощта на колегите се справят. Учениците от 11-и и 12-и клас ги сглобяват като част от обучението от часовете по практика на специалностите компютърни мрежи, компютърна техника, промишлена електроника. Важното е да имат желание”, разказа пред „Телеграф” директорката Нешка Христова.

Възпитаниците на гимназията помагат и в направата на видеонаблюдението в сградата, монтирането на контактите и оптичните кабели, преинсталирането на компютрите. 

Статут

Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи“ получава статут на национална гимназия през 2017-а, тъй като там се обучават ученици от различни краища на страната. Всяка година възпитаниците са от поне 15 области, а веднъж гимназисти  били от 22 от 28-те административно-териториални единици у нас. Част от тях са от юношеските формации на „Лудогорец”. Футболистите са между 30 - 45 и са равномерно разпределени по паралелките. Графиците на класни, контролни и проекти винаги са съобразени и с техните тренировките и мачове. „Стиковаме нещата. Имаме и отличници. Ако едно дете иска да учи, намира начин. Трябва да имаш и образование, защото в един момент спортната ти кариера може да приключи. Нашата цел е да им дадем образователния минимум, за да се справят в живота, след като завършат”, заяви Христова. 

Кадри

Тази учебна година стартира за 502 ученици, от които 103 са новопостъпили. На 15 септември честта да вдигнат трибагреника и знамето на ЕС са имали двама европейски шампиони - Лъчезар Вълчев, който е балкански и европейски шампион на троен скок, и Никола Комаровски, европейски шампион по карате киокушин. При направата на план-приема екипът на националната гимназия проучва потребностите на местния бизнес.

„Винаги има недостиг на кадри в направление „Машиностроене”. Опитваме се да променим съзнанието на учениците и родителите им. За тях да застанеш на машина не е толкова престижно и по-трудно, но напротив - трудът е много търсен и винаги ще се намира работа. Шумът и замърсеността ги няма”, категорична е Христова. В региона има отлив и учениците намаляват, но техническата гимназия винаги сформира 4 или 5 класа. Седем от паралелките са в дуално обучение.

„Ние можем да дадем на ученика уменията, но това, за да стане добър специалист на конкретното работно място, трябва да работим със самия работодател”, заяви директорката. През ваканцията близо 200 ученици от 10-и и 11-и клас са били разпределени. Част от зрелостници още през лятото са назначени и включени в стажантски програми. Дипломирайки се успешно догодина, те ще останат на трудов договор, а фирмата ще им плаща обучението. По този начин средните училища, местният бизнес и университетите работят успешно заедно. Всяка година средно по 100 зрелостници вземат диплома за средно образование, но свидетелство за професионална реализация - под 50% от тях, тъй като критериите в гимназията са завишени. „Не е важно само да са добри майстори, а да могат и да пишат. Как иначе ще пишат програмите на машините”, коментира директорката. 

Училище с традиции

„Това е гимназия с традиции. Като я поех, целта ми беше да стане нов тип училище, стъпвайки на тях. Когато кажеш в града Механото, всеки го знае, име е”, сподели директорката. Затова и работят по много проекти, благодарение на които в бюджета на училището влизат и допълнителни средства. По тях са закупили лаптопи, машини за обучението по практика, реновирали са спортната площадка, сложени са дисплеи в някои зали, ще поставят и турникети. Имат групи по дейности по интереси - по шах, роботика, работят и с лекоатлет като външен треньор, учениците могат да тренират и баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса.

„Ние сме на едносменен режим на обучение, но до 4 часа винаги имаме ученици“, казва директорката. Те участват и в националната програма „Ученически програми и състезания“, тъй всяка година имат представители на националните кръгове по техническо чертане и гражданско образование, а преди две са имали и лауреат. Гимназията е и със статут на иновативно училище - имат електронни уроци още преди пандемията. 

Нови лаборатории и тапет с Вазов в кабинета по БЕЛ

С нови лаборатории по мехатроника и електрообзавеждане ще стартира учебната година за техническата гимназия. Те са изградени по проект за модернизация на образователната инфраструктура на мястото на бившата леярна. Лабораториите ще бъдат оборудвани с работни места с компютри, 3D принтери и скенери, стендове. За всяка класна стая ще има тъчскрийн дъски.

В допълнение от училищния бюджет за част от кабинетите по предмети са закупени тематични фототапети - с математически формули, Иван Вазов, Слънчевата система. По проекта училището ще бъде оборудвано и с асансьор за децата със специални образователни потребности. „Беше ни трудно да работим с тях, учихме се в движение, но смятам, че вече можем да работим.

В края на учебната година имахме среща с родителите и те са доволни. В двата класа с деца със СОП учениците са научени на толерантност“, сподели Христова. Сложен е нов покрив на учебно-производствената, а на сградата е поставена изолация. Физкултурният салон също е ремонтиран. Подменени са отоплителната, осветителната и противопожарната система.