1

О ще в края на 2020 година се заговори за термина Flurona. Той беше въведен от израелски специалисти, за да опише възможността за съвместна инфекция (коинфекция) с грип и COVID-19. Подобни съвместни инфекции не са изненадващи и необичайни за специалистите, особено при интензивно предаване на инфекциозни агенти в общността. Човек може да се зарази с различни респираторни вируси или с вирус и някакъв друг вид болестотворен причинител (бактерии или паразити) едновременно или в кратка последователност.

Преди SARS-CoV-2 да излезе на сцената, грипът носеше основната отговорност за тежки респираторни заболявания при хората. Двата вируса се срещнаха още в началото на пандемията, впоследствие предприетите противоепидемични мерки възпрепятстваха разпространението на грипа и редица други инфекциозни агенти, а отпадането на ограниченията ги върна обратно в играта.

Сезон

През 2022 г. грипният сезон в Южното, а след това и в Северното полукълбо започна с няколко седмици по-рано. В момента преминаваме през първия сезон със значителна съвместна циркулация на грипни вируси и SARS-CoV-2. И въпросът не е дали е възможно да се заразим едновременно с двата вируса, а по-скоро колко често се случва това и най-вече какви са последиците за тежестта на заболяването и неговия изход. Взаимоотношенията между вирусите далеч не са ни напълно познати. От една страна всеки вирус има своя стратегия за потискане на имунния отговор на гостоприемника и два вируса биха могли да се справят по-добре с тази задача. От друга страна обаче вирусите са и в своеобразна конкуренция помежду си, а стимулираната от един вирус неспецифична защита на организма ще противодейства и на другия. За да проверят какво се случва при срещата на грипния вирус и коронавируса, учени правят експеримент с хамстери. Той разкрива, че съпътстващата инфекция с грипен вирус А причинява по-тежка загуба на телесно тегло и по-тежка и продължителна пневмония при заразените със SARS-CoV-2 животни. Оказва се обаче, че макар всеки от тези вируси да е в състояние ефективно да се разпространи в белите дробове без намесата на другия (при самостоятелна инфекция), когато са заедно, те не се откриват на едни и същи места в дихателните органи на заразените хамстери, сякаш по някакъв начин са успели да си ги разделят на „сфери на влияние“.

Разпространението на грипната инфекция е била 0,8% при пациенти с потвърден COVID-19, с честотата 4,5% в Азия и 0,4% в САЩ, в периода от декември 2019 г. до септември 2020 г. Информацията идва от анализ на единадесет проучвания, обхващащи общо над 3100 пациенти и е публикувана в списание Frontiers in Medicine на 25 юни 2021 г.

Вентилация

Според доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) от 16 декември 2022 по време на грипния сезон през 2021-2022 г. 6% от хоспитализираните с грип деца и юноши под 18 години (32/575) са били инфектирани и със SARS-CoV-2 и при тях по-често се е налагало прилагане на механична вентилация. В 16% от свързаните с грип смъртни случаи в тази възрастова група (общо 44 случая) е била налична и инфекция с коронавируса. Никой от тези пациенти не е бил ваксиниран срещу грип и само един е бил лекуван със специфични противогрипни средства.

Според CDC все още не е категорично изяснено дали и в каква степен съвместната инфекция с грип и SARS-CoV-2 увеличава тежестта на заболяването в сравнение със самостоятелната изява на тези вируси. Това, което знаем обаче, определено заслужава внимание.

Проучвания

Преглед на дванадесет проучвания (Journal of Global Health, 17 септември 2022), при което са анализирани данни за 7862 пациенти с COVID-19, показва, че съпътстващата инфекция с грип се свързва с 2-кратно нарастване на риска от приемане в интензивно отделение и прилагане на механична вентилация, но не повишава риска от смърт. Публикация от 28 март 2022 г. в сп. British Medical Journal съобщава, че заразените както с грип, така и със SARS-CoV-2, са имали нужда от механична вентилация четири пъти по-често и са били в два пъти по-голям риск от смърт в сравнение с пациентите, заразени само със SARS-CoV-2. Проучването обхваща настанени в болници в Обединеното кралство пациенти. При 583-ма от 6965 пациенти със SARS-CoV-2 е открита и съпътстваща вирусна инфекция – при 227 пациенти е с грипни вируси, 220 пациенти са били с респираторно синцитиален вирус и 136 с аденовируси.

Симптомите се припокриват

Тъй като симптомите на грип и COVID-19 се припокриват до голяма степен (в допълнение при COVID-19 може да има загуба на вкус или обоняние), няма как само по тях да се разбере дали става дума за съвместна инфекция. Ето защо специалистите препоръчват приетите в болница пациенти с остри респираторни заболявания да бъдат тествани както за грип, така и за SARS-CoV-2, което в момента не е рутинна практика навсякъде. Целта е ранното откриване на съвместни инфекции и подходящото им лечение, за да бъдат минимизирани рисковете от усложненото им протичане. Сред наличните подходи за предотвратяване на такива нежелани събития са използване на маски, когато циркулацията на респираторни вируси е висока и прилагане на ваксини срещу грип и COVID-19. Необходими са и допълнителни проучвания за уточняване на оптималните схеми за лечение на тези съвместни инфекции.

Автор: Проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог от БАН