0

В условията на бюджет, който беше внесен от служебното правителство с 6.4% дефицит, искания за увеличаване на трудовите възнаграждения са нерелевантни, тъй като няма достатъчно приходи, с които да бъдат покрити тези допълнителни разходи. Това каза пред „Телеграф“ изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, който коментира протестите с искания за увеличаване на трудовите възнаграждения с 30%. През миналия месец служители на НОИ поискаха по-високи възнаграждения, а учители обявиха стачна готовност, ако и техните заплати не бъдат увеличени. „Дори в предложения бюджет от служебния кабинет е заложен ръст от 10% на заплатите на държавните служители, на които не са индексирани през миналата година. Това повишава разходите за издръжка с прекомерно голям темп, което застрашава финансовата и макроикономическата стабилност на държавата. За мен това са необосновани разходи, които не може да си позволим в настоящия момент“, коментира Иванов. 

Позиция

Нашата позиция е, че възнагражденията в публичния сектор трябва да растат, но това трябва да се случи след реформа в държавната администрация, смята той. Иванов посочи, че тя трябва да включва намаляване на броя на държавните служители, внедряване на електронно правителство и разширяване на дигиталните услуги във всяка една обществена сфера. „Тогава ще останат ресурси, които да бъдат използвани за увеличаване на заплатите“, твърди изпълнителният директор на АИКБ.

Работа от вкъщи

Според него хоум офис моделът не си е отишъл напълно, но се прилага по-ограничено в сравнение с времето на пандемията. „Той показа, че има своите предимства и недостатъци“, каза той и добави, че българските работодатели там, където е било възможно, са го внедрили в кратък срок. Според АИКБ работата от вкъщи не е достатъчно ефективна, създава проблеми и за работника, и за работодателя.