0

А рхеолози проучват терена около светилището на Дионис на Перперикон. Те работят на обекта вече втора седмица. Това разказа пред „Телеграф“ проф. Николай Овчаров. Самият той беше с ковид и днес вече се връща на разкопките, след като карантината му изтече.

Заради липсата на държавно финансиране обаче тази година на терен работят едва 19 души. Това стана, след като някои археологически обекти бяха извадени от списъка за подпомагане. Това са Перперикон, Рациария край Видин, Мисионис край Търговище, Хераклея Синтика край Петрич, Солниците край Провадия. Държавата финансираше специално тези обекти с оглед развитието на културния туризъм. Тази година обаче тази практика беше прекратена. Затова и на Перперикон археологическият сезон закъсня и ще се осъществи главно с общински средства от община Кърджали.

Разкриване

„Аз си оставих някои места за такива черни времена. Подозирах, че ще настанат такива. Имам един много интересен сектор, по който спрях работа през 2005 година. Става дума за зоната до храма на Дионис с големия олтар. Тогава се натъкнахме на една сграда, но не я проучихме напълно. Подозирам, че може да излезе интересен храм, но ще видим. Затова сега ще продължим работа по нея, за да я разкрием“, обясни проф. Овчаров.

Подобна е ситуацията и на Мисионис, където се работи отново само с общински средства. Там община Търговище е заделила около 60 000 лева за разкопките. Археолозите ще работят юли и август.

През октомври пък са планирани 20 000 лева от община Момчилград за довършване на сектора около храма на Орфей, където през 2007 година разкопките са приключили.

Общини

„Това е молба на общината и смятам да довършим работата в този участък, ако караме с тези средства“, обясни проф. Овчаров.

Според него самите общини са разбрали колко е важна тази дейност за развитието на културния туризъм у нас, но те не могат да отделят повече от 50 000-60 000 лева. Затова била нужна и помощ от държавата.