0

- Доц. Стойчев, какъв знак дава проф. Николай Габровски с предложения състав на кабинет?

- Проф. Габровски заложи на хора с квалификация. Това са професионалисти, доказани в своя бранш. Биографиите им обаче говорят, че трудно могат да бъдат кукли на конци, както някои очакват. За мен номинираният състав на кабинет е равно отдалечен от всички партии, същевременно и равно близък до тях. Оттук насетне стават проблемни чисто моралните позиции, с които политическите партии ще гласуват против този кабинет. Знаете, че някои партии вече дадоха заявка, че за тях това е кабинет на ГЕРБ. Само че ако този кабинет бъде избран и подкрепян след това, то Бойко Борисов трябва да контролира мнозинството в Народното събрание. А той няма как да произведе такова в този парламент, дори и да иска. Така че останалите групи винаги ще имат инструменти, за да ограничават едно или друго действие на такова правителство, ако не го одобряват. Оттук насетне смятам, че както проф. Габровски, така и ГЕРБ си свършиха работата, сега топката е в полето на другите партии. Както казах, много трудно ще се аргументира отказ да се подкрепи кабинет с такъв състав.

- Какъв обаче е шансът да мине такъв кабинет?

- Струва ми се, че такъв кабинет може да има някаква подкрепа. Направи ми впечатление добрият тон, който спази президентът Румен Радев по време на срещата. Доколкото държавният глава има влияние върху БСП и това, че партията е в лидерска криза заради лошите резултати на вота, необходимите гласове евентуално може да дойдат оттам. Въпреки че, ако погледнем ситуацията в различните парламентарни групи, чисто математически проектокабинетът няма как да мине. Това може да стане само при редукция на кворума или при гласуване на част от БСП за това правителство въпреки позицията на партията и Корнелия Нинова. Ясно е, че такъв кабинет ще е с мандата на ГЕРБ, но той трябва да разчита на по-голяма подкрепа. А и доколкото познавам стила на работа на въпросните хора, едва ли някой ще тръгне да звъни на Борисов за нещо. Сега ситуацията е различна в сравнение с предишни издания на кабинети на ГЕРБ. В случая проф. Габровски прави услуга на Борисов, не обратното. Така че ГЕРБ са задължени на Габровски, а не обратното. Този човек дава авторитета си, за да реализира мандат.

- Вече се заговори за евентуални игри с кворума. Възможно ли е това, въпреки че партиите отрекоха и бяха категорични, че ще са в зала. БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ заявиха, че депутатите им ще гласуват против.

- Така са решили на парламентарни групи, но все пак не се знае как ще гласуват отделните депутати. Възможно е да се провеждат разговори, за които ние не знаем. Иначе е ясно какво са решили ръководствата. Всички помним как гласуваха БСП за избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. На практика парламентарната им група тогава се разцепи.

- Заговори се обаче още преди да мине първият мандат, отново за третия. Не е ли по-вероятно той да е успешният?

- Ако гледаме на парламентарните групи като политически субекти, тоест да изключим възможността отделни депутати да гласуват извън партийната линия, тогава наистина третият мандат е най-вероятен за реализация.

- Бойко Борисов обаче заяви, че ще подкрепи кабинет, който номинира отново проф. Габровски за премиер.

- Така е. Слушах изявленията и на самия Габровски, който заяви, че ако се стигне до това, трябва да се спазват същите принципи, тоест да има лица, отдалечени от партиите. Но аз предполагам, че ако веднъж е отхвърлен, едва ли ще реши да се явява още веднъж. Но така или иначе при трети мандат единственото по-различно нещо е, че няма да се води мандат на ГЕРБ, а да речем на „Български възход“. В случая няма да има голямо значение кой точно ще е премиер. Най-вероятно и тогава ще се заложи на същия принцип и ще се предложат лица, които не са обвързани с партии. Само че когато си на висока позиция в администрацията, все си започнал по времето на някоя партия. Проблемът там опира дали номинираният ще се занимава основно с партийна работа, или пък е бил предимно администратор. Така че според мен при третия мандат, със или без проф. Габровски, може би ще бъде спазен този подход.

- Дори ако бъде връчен на „Демократична България“ ли?

- Както неведнъж съм изтъквал, за мен най-добрият вариант е да се реализира трети мандат и президентът да го връчи на „Демократична България“. След срещата, която обаче се проведе между тях, не мисля, че вече това е възможно. А и като наблюдаваме изказванията на „Демократична България“ напоследък, те май вече нямат голямо желание да го реализират. Тяхната идея е да се изпълни вторият мандат и да съставят кабинет с „Продължаваме промяната“. Но шансът едно правителството на малцинството тогава да успее не са големи.

- Вървим ли тогава скоро към избори? Това ли е по-вероятният сценарий?

- Като гледам ситуацията около представянето на този кабинет, като че ли се поувеличиха малко шансовете за кабинет, но ще разберем това до няколко дни. Мисля си обаче, че ако не мине първият мандат, то е малко вероятно да се реализира трети. Така че ако сега не се състави правителство, по-скоро вървим към избори.

Това е той:

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Научна област и интереси: организирана престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране