0

- Г-жо Ценева, откога могат реално да започнат да се издават новите лични карти с чип?

- На 22 декември миналата година се подписа дългоочакваният договор с консорциума „МюлБауер Германия-С&Т България“. Вече е в процес неговото изпълнение. Много активно работим с изпълнителя, така че пилотно смятаме да издадем новите лични карти и разрешения за пребиваване на чужди граждани до края на тази година. Такива са амбициите както на МВР, така и на самия изпълнител.

- Къде ще се произвеждат личните карти?

- Пилотно ще направим временно решение, като инсталираме няколко машини в помещение на територията на МВР до изграждане на Центъра за персонализация на документи. След като бъде изграден той, тогава и производството на картови документи ще мине в него. Знаете, че той ще бъде в района зад Академията на МВР. Има вход откъм бул. „Малинов“, там ще бъде вторият ни административен център. На 15 август пуснахме първи на бул. „Мария Луиза“ 91 и той вече работи. Характерното при него е, че е на добра локация – близо до гарата и автогарата. Другият административен център ще обхване летището.

- Казахте, че първо две машини ще бъдат инсталирани. Къде точно?

- В помещение на МВР, но не искам още да конкретизирам, защото не е взето окончателно решение. Капацитетът на машините ще бъде достатъчен, за да покрие централизираната персонализация на двата вида картови документи. По този начин ще видим как пилотно ще тръгнат нещата, за да отчетем грешки, които могат да се допуснат, или пък недостатъци, за да можем в процеса на работа да ги отстраняваме. Срокът на договора е 19 месеца и през това време ще можем да коригираме всичко. Така, когато преминем към всички нови документи, което ще бъде през 2024 г., няма да има никакви сътресения за гражданите.

- През последните седмици чух какви ли не теории за чипа в личната карта, включително в социалните мрежи пишеше, че било опасно и ще се вгражда ДНК, което е нелепо! Кажете, моля ви г-жо Ценева, какво ще има в чипа, за да се спре истерията?

- Наистина ли има подобни тези (смее се)? Нека българските граждани бъдат спокойни. В чипа се вгражда биометрията, което означава отпечатъци от показалците на ръцете, каквито има от 2010 г. и в паспортите. Подобен електронен носител ще има и в личната карта, като ще се събират абсолютно същите биометрични данни както досега – снимка, двата отпечатъка и подписът на гражданина. Новото, което се предвижда, е, че в чипа ще бъде вписана и електронната идентификация. Тя е по желание на гражданина, той може да се откаже или да я пожелае. Тази идентификация ще му бъде необходима при всички видове електронни услуги, предоставяни от държавата.

- Например?

- Електронният подпис например. И пак да кажа – електронната идентификация е по желание, биометрията е задължителна. От 2019 г. влезе в сила регламент на ЕС, който задължава всички държави членки да издават лични карти, съдържащи тези данни. Всичко останало е пожелателно и е стъпка към бъдещото електронно правителство.

- Ще има ли разлика в цената на личната карта с чип от тази в момента, която е 18 лв.?

- Все още не можем да говорим за цени, много е рано, поради факта, че още няма месец от сключване на договора. Трябва да се мине към методика за образуване на единична цена на документите, след това ще бъдат публикувани, ще се измени Тарифа 4. Когато стартирахме обществената поръчка, идеята за личните карти на ръководството на МВР, която се запазва и към момента, е да запазим стойността. Към момента не мога да кажа дали това ще стане, или ще има някакво минимално увеличение.

- Колко лични карти изтичат до края на годината?

- През 2023 г. се очаква да изтекат 600 000 лични карти. Хубаво е да кажем, че гражданинът няма да бъде задължен да си подменя личната карта с новата с чипа, ако старата му е още валидна. Сегашните ни документи ще могат да се ползват безпрепятствено до края на срока им на изтичане. Имаме гратисен период до 2 август 2031 г. и дотогава трябва да преминем към лични карти с чип. Това е достатъчно време всеки българин да си подмени с течение на времето документа с нов с електронен носител. Разбира се, ако има хора, които биха искали преди това да се възползват и да са в крак с модата, няма да им откажем. Ще им ги подменим с новия образец.

- Ще има ли пак експресна поръчка?

- Ще запазим експресната, бързата и обикновената услуга. Евентуално, ако гражданин си е подал документи за експресна поръчка в Силистра, ще има фирма превозвач, която ще доставя от София до съответната областна дирекция на МВР, за да можем да осъществим тази експресност. Това е заложено и в обществената поръчка. Може би ще бъде до 24 часа, за да можем да спазим времето. Но ако гражданинът желае на втория или третия час да си получи личната карта, има възможност да дойде в София и да я получи при нас веднага.

- Какви са цените на тези услуги?

- Обикновената услуга, която е едномесечна, е 18 лв. Два пъти стойността й – 36 лв., е бързата поръчка, която е до 3 работни дни. Експресната, която в момента е до 8 работни часа, струва пет пъти повече от обикновената – 90 лв. За новите карти все още не е правена методика за изчисляване, рано е все още.

- Едва ли ще останат на същите цени, при положение че инфлацията е голяма и всичко останало, включително и материали и услуги, е нагоре.

- Така е, разбира се. Най-вероятно може да има покачване на цената, но наистина е рано да се каже. Имаме преференциални цени при издаване на документите – за лицата в нетрудоспособно положение, за първа лична карта са безплатни. Ние ще запазим всички тези преференции.

- Разлика до момента виждам само в експресната поръчка – увеличавате срока за издаване от 8 на до 24 ч.?

- Да, за да може гражданинът, който си е поръчал и от най-далечната точка от София, да може да бъде равнопоставен с останалите от по-близките области.

- Колко хора използват експресна поръчка?

- Нашите разчети показват, че между 1,5 до 2% от всички издадени документи са поръчани експресно. На фона на издадените не е много. Масово се ползва бързата услуга - тридневната. Тя не е много скъпа, но във времето е по-близо, отколкото едномесечната. Тя е около 24-25% от общия брой.

- Казахте, че пилотно новите лични карти с чип ще стартират в края на годината. Колко документа изтичат през декември? Питам, за да разберем колко българи първи ще се сдобият с модерната карта.

- Интересното е, че при нас най-силните месеци са били летните, защото тогава се прибират обичайно най-много българи от чужбина. Става дума за юли, август и септември. За декември изтичат 19 107 лични карти, той е сравнително спокоен и лек месец.

- Значи тези 19 000 българи първи ще вземат новите лични карти с чип?

- Да. Нека да видим с изпълнителя, може и по-рано да ги пуснем, но го планираме в края на годината.

- Чисто визуално и по дизайна знам, че има идея да се изобрази розетката от Плиска. Какво още сте заложили?

- Ще има разлика в дизайна, да. Колегите от сектор „Развитие на документите за самоличност“ са изготвили новия дизайн, но все още се доуточнява с изпълнителя. Затова не можем все още да го покажем на народа. Но заради вас и „Телеграф“ ще издам като за начало, че сме вложили българска шевица, която е характерна за страната ни и се отличава от всички останали. Винаги дизайнът на личната карта е малко по-постен за разлика от този на паспортите.

- Какъв ще бъде той?

- И при него ще има разлика, но ще надградим. И новите ни паспорти ще бъдат много красиви. В тях ще има характерни обекти, които са традиционни за нашата страна и които ни отличават от всички останали. Те ще бъдат заложени в отделните страници.

- Например Шипка?

- Знам, че ще ме питате (смее се). Да! Исторически са обектите, но нека колегите ги договорят с изпълнителя и след няколко месеца ще имаме цялата информация. Всички обекти сме ги синхронизирали с Националния исторически музей, за да са хем разпознаваеми, хем никой да не може да ги оспорва по каквато и да е линия, да не може и друга държава да си припознае даден символ. И с БАН сме говорили, но нека да се договорят картините и ще ви кажа първо на вас.

- Какви защитни елементи ще има?

- Ще има много и ще бъдат интересни. По новия регламент за лични карти снимката ще бъде доста по-голяма от тази в момента, която се слага. Образът ще бъде много по-видим. Специално за защитите, ще има видими и невидими с просто око.

- Какво вадят най-много хората?

- Като приключи ковид-пандемията и се отвориха границите, най-много се вадят паспорти. В момента има и екскурзии до екзотични места, които са с доста ниска стойност. Българите си вадят документи и за тях. За 2022 г. сме издали лични карти общо 838 770, а паспортите са 867 720. Другият фактор за по-големия брой паспорти е Брекзит. Сънародниците ни, които останаха там, трябваше да си вадят отново документи. Искам чрез вас да обърна внимание на сънародниците ни, които пътуват до дестинации като Малдиви, Бахами, Дубай и други държави извън ЕС. Нека си гледат документите. Техните паспорти трябва да са валидни 6 месеца до прибирането им в България. Другото, което трябва да се знае, е, че децата пътуват само с паспорт в чужбина, дори да става дума за бебе на 1 седмица. Не е нужен акт за раждане, а паспорт, подчертавам.

- Какво ви прави впечатление – кога българинът отива най-често да си вади документи като ден и час?

- Преди да ви отговоря, искам да апелирам хората да се възползват от възможността в новия ни център за обслужване на бул. „Мария Луиза“ 91 да си запазят час по интернет за услугата, която искат – паспорт, лична карта или книжка. Така няма да чакат и минута. Иначе типично по български винаги в последния момент - в понеделник сутрин, винаги са най-натоварените дни. След това по брой желаещи да вадят документи е петък следобед. Видели са на обяд, че им изтича личната карта, и идват за експресна поръчка, защото ще пътуват през уикенда. Мога да кажа, че следобедите след 14 ч. до 17 ч. е едно спокойно време без опашки, нека тогава да се възползват желаещите да си подменят документите. Ние работим без обедна почивка.

- Кога предстои голяма смяна на лични карти?

- Няма да има такава. Преминахме я. Пикът беше 2020-2021 г. При шофьорските книжки ще има малко завишаване през 2024 г. Трябва да ви кажа още нещо за паспортите. Предвижда се след една година те да са с 5-годишен и с 10-годишен срок. Тогава ще сме готови с новия център, с машините, ще пуснем и следващото поколение документи. Очакваме между 600 000 и 800 000 души да си ги сменят, но не е пик.

- Когато паспортът стане с 10-годишна валидност, ще се оскъпи ли самият документ за гражданите?

- Със сигурност ще бъде по-скъп, защото ще има повече страници. Ние ще предлагаме възможността на гражданите да избират между 32-страничен с петгодишна валидност или с 48 страници с десетгодишна валидност. Ако човек ще пътува 2-3 пъти в годината и документът няма да му е необходим, би могъл да си извади и петгодишен. 10-годишните ще се ползват основно от гражданите, които живеят зад граница – предимно в САЩ, Австралия, Канада.

- Имаше ли голям наплив през 2022 г. в чужбина от българи, които искат да си подменят документите?

- Навсякъде в консулските служби имаше голямо натоварване. То продължава и сега. Диаспората на българите зад граница е голяма, а консулските служби не са толкова много, не могат да поемат всички желаещи. Разбираемо най-много хора вадят документи в Турция, Испания, САЩ.

Това е тя:

Родена е в Пловдив

Завършила е висше образования в Техническия университет

В системата на МВР е от 1994 г.

Директор на дирекция БДС е от 2015 г.