0

С обственици на кладенци, които ползват подземни води за лични битови нужди, не са ги обявили и нямат намерение да го направят, въпреки че срокът за задължителната им регистрация изтича през ноември. Хората крият гераните си, за да не бъдат накарани да си сложат водомер и да започнат да им мерят количествата живителна течност, и да ги накарат да плащат за тях. Както „Телеграф“ писа, ако кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други не бъдат регистрирани до 28 ноември 2022 г., собственикът не само ще бъде санкциониран, но и ще бъде принуден да го закрие или плати за ликвидацията му.

Заявление

Всеки собственик, в чийто имот има геран или друго водовземно съоръжение, което не е вписано в регистъра, трябва да подаде заявление за регистрация в една от четирите басейнови дирекции, в чиято територия на управление попада имотът – Западнобеломорски район, Черноморски район, Дунавски район и Източнобеломорски район. Заявлението за регистрация на кладенец за собствени потребности може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този период заявления. Собствениците могат да подадат заявлението и по електронен път. В заявлението трябва да се впишат трите имена на собственика на имота, данни за поземления имот - идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване. В документа трябва да се посочи дълбочината на кладенеца, диаметърът на геранилото и отворът, как се черпи водата – чрез кофа или помпа, и за какво се ползва водата.

Безплатно

Ползването на до 10 куб. м вода на денонощие от регистрираните кладенци в селищата е безплатно. Според Закона за водите не се изисква монтиране на водомери за измерване на използваната от кладенците за лични нужди вода. За тях не се плащат никакви държавни такси и данъци. Собствениците не дължат и такса за регистрация на съоръженията, използвани за собствени потребности. Водата от личните кладенци се ползва за битови цели, за поливане на градинката и за домашни животни на домакинството. Регистрацията е необходима, за да се ограничи пресъхването на кладенците.