0

Л екарите вече ще вписват извършените прегледи и поставените диагнози на пациентите в електронно здравно досие. То вече е активно и можем да влезем в него през телефона си.

Много българи обаче все още няма да имат достъп до тази информация. Причината е, че в е-досието засега се влиза с т.нар. квалифициран електронен подпис (КЕП). В България официално са регистрирани пет фирми, които са доставчици на е-подписи. Те са вписани в Комисията за регулиране на съобщенията. Неофициалните данни са, че общият брой на хората, които са си извадили електронен подпис, е приблизително 300 хил. От „Информационно обслужване“ увериха, че до месец-два ще бъдат въведени и други опции за вход в е-досието, така че всеки българин да може да влезе в него.

Опции

Това ще се случва както през сайта his.bg, така и през приложението еЗдраве, което може да бъде изтеглено безплатно на мобилния ни телефон. Е-досието разполага с достъп до всички налични модули в Националната здравно-информационна система. В секцията „Досие“ са включени отделни категории за прегледи, направления, рецепти, ваксини и резултати от лабораторни изследвания. При проверка на извършените прегледи ще виждаме подробно всичко описано от лекаря - диагноза, анамнеза, общо състояние, лечение, както и свързани документи като направления, рецепти, имунизации. Ще бъдат видими също целта на прегледа, в кое лечебно заведение и от кой медицински специалист е извършен. Ако лекарят е оставил имейл или телефон, може да бъде осъществена и директна връзка с него. В досието ни ще бъдат качвани и електронните рецепти, като всяка ще има уникален баркод, който ще бъде сканиран в аптеката, за да получим лекарствата си. Лабораторните резултати също ще се виждат в досието, като ще бъдат посочени и референтни стойности. В приложението е създадена опция за докладване на нарушения, в случай че бъдат открити несъответствия.

Контрол

„Всеки здравноосигурен пациент ще може чрез това досие, което ще бъде налично и достъпно във всеки един момент, да проверява резултати от прегледите си, от медицинските изследвания, предписани медикаменти и лекарства“, посочи на пресконференция вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Според него така ще се повиши контролът на пациентите над системата и собствените им медицински данни. Към момента системата не позволява въвеждането на стара информация. Така в досието на този етап няма да се виждат извършени в миналото имунизации, прегледи и операции, но всякакви бъдещи ще бъдат вписвана директно там. Водят се и разговори със здравното министерство за създаване на възможност в е-досиетата да се прехвърлят исторически данни от минали години. На свой ред Борис Костадинов, директор „Информационни системи“ в ИО, посочи, че се работи освен за улеснен достъп до е-досието и за възможността родителите да преглеждат досиетата на децата си. Това ще се случва след проверка в ГРАО. До края на годината приложението ще получи допълнителни функционалности, сред които са електронните хоспитализации, история на заболяването, показване на известия за планов прием в болница, ТЕЛК решения, напомняне за получаване и прием на медикаменти, панел за хронични заболявания и др.