0

Ф алстарт с електронния дневник на МОН. За това алармират директори и учители. Оценки и отсъствия от тази есен ще се пишат само електронно, но безплатният вариант на просветното министерство може да не бъде готов за първия звънец.

Причината е бъг в системата, в която трябва да бъдат въведени всички данни, за да може оттам да се прехвърлят в е-дневника. Оказва се, че въпросната система почти не работи през деня, а вечер подкарва бавно и трудно. Това потвърди пред „Телеграф“ директорът на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Така учители въвеждат данните посред нощ. Реално обаче срокът за това изтече в сряда, тъй като според нормативната уредба информацията трябва да бъде налята до пет работни дни преди първия учебен ден.

Проблеми

Още в началото на годината започнаха стъпките по създаване на националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която съдържа цялата информация за всяко школо и градина. През февруари школата попълниха част от информацията, а сега трябваше да вкарат всичко останало. Това включва данни за разпределение на учениците по паралелки, по изучавани учебни предмети, както и разпределение на преподавателската заетост на педагогическите специалисти. Изглежда обаче технически системата не е окончателно завършена. „Върху нея се работи от създателите на платформата, електронният формат на запълване на информация се бави много и създава проблем. Има разбирателство между външните доставчици и тези от националната електронна система за трансфериране на данните от електронната национална система към електронните дневници. Това обаче ще се случи в бъдещето. Има още една седмица и дано системата се оправи, за да могат електронните дневници да започнат да функционират преди началото на учебната година и да няма напрежение“, обясни Стаматов.

Натоварване

Системата се натоварва допълнително и от едновременната работа в нея на училища и градини. „МОН стои и като ръководител на движението на влаковете наблюдава как те се движат. Влаковете са всички учители, които работят по въвеждането на данни в системата. Пред екрана на всеки колега, който работи, се изписва „изчакайте малко“ и така това продължава цял ден. Това действа изключително изнервящо“, заяви още Стаматов. Той обясни, че от 20 август колежката му попълва и работи денонощно, без да почива в събота и неделя, за да въвежда данни. В 119-о процесът върви още по-бавно, защото там има 1600 ученици.