0

- Г-н Колев, как ще коментирате случая с пребития Християн Пендиков? Какъв знак ни дава този акт на насилие?

- За съжаление, тази агресия в Северна Македония започва да получава своята кулминация и ние трябва да назовем виновниците за това. И това е целият македонски политически елит. Който повече от 30 години упражнява езика на омразата и стимулира омразата към България и всичко българско и не предприема никакви мерки това да бъде ограничено. Точно заради това българите в РСМ поискаха промяна в конституцията, което ще утвърди мястото им в държавата и обществото. Защото без юридическа закрила и без институциите да работят съгласно закона и той да третира еднакво всички, включително и българите, такива инциденти ще се случват и за в бъдеще. И ако ви прави впечатление, тази градация срещу всичко българско тръгва, след като вече България вдигна ветото и пречките към преговорите с ЕС.

- Именно тази ескалация прави впечатление и за това искам да ви попитам на какво го отдавате, как си го обяснявате?

- Съвсем логично е в една страна, в която има пречка от друга държава в осъществяването на стратегическите й цели, да има отрицателни емоции. Същото се случи и с холандското и австрийското вето срещу България и как обществото настръхна срещу холандците и австрийците. Това е общото. Но не е логично, когато причината и пречките са премахнати, точно в този момент да избухва омраза, побоища, стрелби, чупене на клубове, палене на врати. И това показва едно, че македонската държава и институции не разследват тези случаи, македонското общество не осъжда тези случаи. Това показва, че македонският политически елит не желае да види Македония интегрирана в Европейския съюз. Той сам подкопава европейската интеграция. Защото е ясно какво ще се случи, ако тези неща продължават и в бъдеще. Ясно е, че Македония ще бъде спряна по пътя и към европейска интеграция, защото тези проблеми ще бъдат отнасяни към Еврокомисията, като част от преговорната рамка. Ако погледнем така на този въпрос, само така можем да намерим логичен отговор. Македония не желае да бъде част от ЕС. Политическият елит не го желае, защото е корумпиран и криминален. Държавата е проядена от корупция и няма нито един осъден политик.

- Тези политически елити монолитни ли са, или са разделени в намеренията и отношенията си както към бъдещото членство в ЕС, така и по отношение на съседните си страни като нас?

- Това е една илюзия, която се опитват някои среди в РСМ да предадат чрез нечистоплътни приятели в София на българското общества. Че има някакви разлики в позициите. Не, няма. Целият този елит, който държи политическата власт и капиталите в Македония, е продукт на белградската политическа школа. Това са хора, които са създадени по модела на Белград, отгледани, възпитани и образовани по този модел и тяхната задача е ясна. Тяхната цел е проста и те никога няма да позволят добри отношения между РС Македония и България. Но има нещо, което трябва да се изясни. Ако отидете на което и да е гранично КПП, ще видите стотици коли, които идват към България и обратно, стотици българи, които пътуват натам.

Процесът на сближаването е започнал и е необратим. Няма я Югославия и Тито отдавна е умрял. И трябва да се приеме фактът, че сближаването между нас е неизбежно. То ще се случи въпреки техните усилия да го спрат.

- Това, което казвате, звучи оптимистично. Можем ли да ви наречем оптимист за бъдещето на отношенията между двете ни страни, от една страна, и съответно европейската ориентация на Скопие?

- Има само един вариант за бъдеще на Северна Македония и това е нейната евроинтеграция. И това минава задължително чрез сближаването със съседите си и особено с България. При нито една друга политическа картина на Балканите РС Македония няма бъдеще. И всеки здравомислещ човек го разбира, че само това е пътят.

- Какво ще предприемете след последния инцидент, който вече е тежък и има физическо насилие?

- Първото беше да се уведомят всички чужди посолства в РСМ за инцидента и това е вече направено. И най-вече партньорските държави от НАТО и Европейския съюз. Второто е подготовката на подробен доклад за всички нападения през последната година включително и това. Той ще бъде изпратен до Еврокомисията и до комисаря по разширяването Оливер Вархей. Очакваме и срещата с него, защото той в едно интервю обеща, че ще се срещне с представители на македонските българи. И, разбира се, ще настояваме да се изпълни поетият ангажимент от Скопие за промяна в конституцията, промени в учебниците и законодателството. И ще поискаме специален местен прокурор българин, който да се занимава с този тип посегателства.

- Имате предвид нещо като омбудсман ли?

- Не! В РС Македония всички етнически групи имат свои прокурори. Тази страна и правораздавателната й система са формирани на базата на етнически общности и всяка една от тези общности е длъжна да има свой прокурор. Градски, областни и върховни прокурори. Само българската общност няма такъв и ще поискаме да се създаде тази позиция, като ще поискаме главният прокурор на Охрид да бъде българин.

- Българите ли са единствата етническа общност в Северна Македония, които не са представени конституционно и институционално?

- Конституционно не са представени и хърватите, и черногорците, но институционално само българите не са представени. Защото има черногорци и хървати като депутати, съдии, прокурори, общественици, докато българи няма. Дори имаме специално министерство на етническите общности, като там всички етноси са представени, само не и българите. Така че кой ще ни защити?

- Реакцията на външния министър Буяр Османи беше доста бърза, когато той пристигна в София след инцидента с пребития българин. Но после, като се прибра в Скопие, започна да говори за това, че имената на българските клубове са в основата на провокацията, не че са български.

- Този, който покани Буяр Османи в София да си прави кризисен пиар на РСМ, веднага трябва да си подаде оставка. Такъв автогол, такъв пропуск, да позволиш на Буяр Османи в центъра на София да си упражнява кризисен пиар... Ако той наистина беше загрижен за това момче, защо не отиде да го види в Охрид? Как можа българската държава да вдигне пострадалия със самолет и да го докара в София, а Османи не можа да мине 150 километра от Скопие до Охрид?

- Той не е ли дошъл у нас в качеството си на външен министър?

- Е тогава да попитам българите, които живеят в РСМ, външнополитически проблем ли са или вътрешнополитически? И този побой дипломатически скандал ли е или криминално престъпление, извършено от етническа омраза. Къде е вътрешният министър на РСМ, къде е главният прокурор? Защо премиерът не излезе да каже, че върху извършителите ще се стовари цялата строгост на закона? Да напомня, че когато една група македонски граждани пристигна в Благоевград, лично българскиятвътрешен министър отиде, за да координира ситуацията и да няма проблеми. Така че хората, които са допуснали македонския външен министър в София да изпира имиджа си на гърба на България в София, не им е работата там и не трябва да се занимават с това, което се занимават.

- А как ще коментирате искането на Стево Пендаровски, определени български граждани и един евродепутат да не бъдат допускани на честванията на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари?

- Това отново е критически пиар, като организаторите се опитват да представят инцидента в Охрид като резултата от скандиранията и емоциите по време на честванията на Мара Бунева. Аз задавам един въпрос: Що не отидоха да набият Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, когато бяха в Скопие и провокираха македонското общество? Защо набиха това беззащитно дете на 21 години. Като са толкова големи мъже, що не отидоха да ги набият тях? Защото по този начин се опитват да прикрият с оправдания неработещите институции кога с евродепутат, кога с облачното време. Като има нападение срещу българин, няма никакви реакции и правосъдието спи. Всички разбраха, че тази страна мрази всичко българско и се старае да го унищожи. И ако преди години трошеха паметни плочи и клубове, сега вече трошат глави на хора. И ние не трябва да допускаме това да се случва, ако ни е останало достойнството, че сме българи.

- Какво очаквате да се случи оттук нататък? Какво ще предприемете? Имам предвид политически, очаквате ли ново вето, бихте поискали такова нещо?

- Ако някой в България иска вето, той играе играта на македонската страна и сръбската страна. Ние трябва да направим всичко възможно да вкараме РСМ в Европейския съюз, но това ще стане само чрез реформи в държавата. Ние, българите, знаем как се минава през месомелачката на европейската интеграция. За да стане една нормална европейска страна, а не да я оставаме в изолация, където тя ще се бори с всичко българско.