0

- Доц. Стойчев, за първи път в историята ни има успешен вот на недоверие към правителството, предизвестено ли беше случилото се?

- Имаше интрига до последно, но според мен малко или много самият вот беше внесен от ГЕРБ, за да се скъси времевият хоризонт на премиера Кирил Петков да „ухажва“ депутати от групата на „Има такъв народ“. Защото всъщност мнозинството се разпадна с изявлението на Слави Трифонов. Оттам насетне беше ясно, че Кирил Петков не разполага с мнозинство в парламента. Но може би, ако не се беше активизирал да говори с депутати и да им внушава да го подкрепят, нямаше да се стигне до внасянето на този вот на недоверие, както и до гласуването на оставката на Никола Минчев. И двата парламентарни хода бяха свързани с това опозицията да скъси възможността на премиера да убеждава депутати да подкрепят кабинета. В крайна сметка се стигна до ситуация, която според мен е по-честна към избирателите. Сега ще трябва да се състави нов кабинет и „Продължаваме промяната“ ще имат възможност да предложат такъв на принципна основа - с нова коалиция и нови партньори. Или ако се е изчерпал техният коалиционен потенциал, мандатът ще бъде даден на друга парламентарна група. Ако и тя не може да сформира правителство, ще бъдат насрочени нови избори, в което няма нищо лошо. Все пак в това е същността на демокрацията - да си избираме управляващи. 

- Какви са сценариите обаче, след като Кирил Петков намекна, че най-вероятно отново ще е предложен за премиер?

- Непосредственият ефект, който очакваме да видим, е дали от „Продължаваме промяната“ искат реално да има нов кабинет в рамките на този парламент или не. Най-лесният начин да няма е, ако Кирил Петков продължава да настоява да бъде премиер. Ако отново предложат състав на кабинет с този министър-председател, това е най-сигурният път за провал на този мандат. Причината е в отношението му към другите парламентарни групи и непремерените изказвания. Няма как ГЕРБ, ДПС или ИТН да подкрепят такъв кабинет. Единственият начин е да се предложи друг премиер. Същевременно, ако ПП не успеят да съставят правителство, много рязко падат възможностите да се състави такова в това Народно събрание. Предполагам, че ГЕРБ веднага ще върне мандата и ще се откаже да прави каквито и да било опити. Топката отива в президента Радев, зависи на кого ще даде третия мандат. Ако иска да има някакъв шанс за съставяне на правителство, може да го даде на ИТН или на „Да, България“, защото те биха могли да договарят нещо. Все пак не е ясно при следващите избори дали ще влязат в парламента. По-добре да се опитат да реализират мандата, защото те събориха този кабинет, така че би трябвало да имат алтернатива. Ако и третият мандат се провали, ще се върви към предсрочни избори през есента. Може би октомври или ноември, и президентът ще бъде отново в позицията да управлява страната. Какво ще направи този служебен кабинет е трудно да гадаем. Не знам дали ще има отстъпления по отношение на позицията ни за Украйна, за Македония, за газа. Много неща стават доста дискусионни.

- Защо се стигна дотук в отношенията между президента Радев и Кирил Петков? Искрен Митев от ПП дори заяви, че президентът прави всичко възможно правителството да падне.

- Публичният разрив между тях започна по една много тривиална линия и тя беше за газа. Ако си спомняте, това правителство уволни шефа на „Булгаргаз“, който беше назначен от служебния кабинет на Стефан Янев. Тогава президентът реагира, макар по-обрано. Но голямото разминаване беше около войната в Украйна, там вече стана ясно, че между тях има разлики във визията. След това последва темата Северна Македония и въпросите поемал ли е някакви ангажименти Кирил Петков. Всички тези неща доведоха до разрив в тези отношения. Според мен това се случи твърде рано, може би войната катализира тези отношения. Оттук насетне е много важно „Продължаваме промяната“ да си дадат ясна сметка при едни следващи избори, че на предишните до голяма степен бяха подкрепени от президента, защото той ги припозна като партията, която ще продължи неговите усилия. Скъсването на отношенията между тях няма да им донесе полза в електорално отношение. Загубите на ПП ще бъдат по-големи, отколкото печалбите. Другият въпрос е дали ще се явят самостоятелно или заедно ДБ. Въпросът е как ще преценят ситуацията. Не бива да се пропуска нещо друго и то е свързано с някои избиратели на ИТН, които този път няма да гласуват за тях. Въпросът е дали изобщо ще отидат да гласуват или ще дадат вота си за друга партия. Има въпросителни, лека-полека ще отговаряме на тях. Сега остава да видим какво ще направи с мандата „Продължаваме промяната“.

- Доколко имаме нужда от нови избори сега обаче?

- Както се казва, винаги има време за избори и никога не е време за избори. Така че винаги може да се намерят оправдания - кризи, предизвикателства. Факт е, че в това НС няма ясно изразено мнозинство. Така не може да се управлява стабилно. А според мен Кирил Петков е загубил контрола върху тази коалиция още преди няколко месеца. 

- Ще бъде ли гласуван бюджетът в крайна сметка?

- Предполагам, че бюджетът ще мине. Според мен ще бъде максимално раздут, в него ще бъдат включени предложенията на всички партии. А следващият кабинет ще трябва да му мисли как ще изпълнява ангажиментите в социалната сфера. Не е въпросът в това да гласуваш високи пенсии и след това да не знаеш откъде ще вземеш пари, за да бъдат плащани през следващата година. Така или иначе коалирането на този кабинет стига до опирането до някакъв вид средносрочни прогнози. Така че по-добрият вариант е може би нови избори, за да се предотврати провеждането на средносрочни политики. 

- Каква картина обаче ни очаква при едни нови избори? Ще изпаднем ли пред сходна ситуация и има ли опасност да влезем в цикъл на чести избори?

- Според мен не, защото има нещо принципно ново. И това е, че хората малко или много придобиват реална представа кой кой е, какво е способен да направи. И трите вота миналата година бяха функция на протестите. Имаше еуфория около това, президентът се приемаше за флагман на цялото това движение. Аз дори предупреждавах да не се правят избори 2 в1 - президентски и парламентарни, защото обикновено се произвеждат ялови неща. Така че създаването на този парламент беше малко или много функция на преизбирането на Румен Радев за президент. Този край в момента също е малко или много продукт на това. При едни следващи избори, като имате предвид, че този фактор ще е до голяма степен неутрализиран, защото вече е ясно, че президентът не стои зад протестното движение, ще е ясно кой за кого гласува. Защото на предишния вот видяхме, че повечето хора дадоха вота си за Кирил Петков и Асен Василев заради Радев. Други пък гласуваха за Слави Трифонов и получиха също нещо друго. Затова си мисля, че сега тези неща ще бъдат изчистени. Хората ще видят, че заиграването с нови партии може да доведе до трайна нестабилност. Сега всеки може да прецени дали управлението е било добро или лошо за него и дали правителството е реагирало адекватно на външните фактори. 

- Какво очаква „Има такъв народ“ на едни нови избори? Какво ще се случи с партията?

- Не мога да кажа. Честно казано, имах различни хипотези по отношение на Слави Трифонов, включително, че е нещо като новия Марешки или пък като подставено лице, което трябваше да обере негативния вот и да го отведе в канавката, и като цяло това направи. Но не може да се отрече, че не го направи, без да му се помогне от другата страна, защото имаше доста фактори - шуробаджанащината в кабинета, безпринципните договорки. Трябва да помним, че демокрацията се отстоява във всеки един момент и това не се прави с разчистване на сметки, с изчегъртване и диктатури.

- Коя според вас ще е голямата изненада на едни нови избори?

- Ако вече знам, няма да е изненада. Това може да се анализира след резултатите от вота.

- Много се говори за „Възраждане“, които се очаква да имат голям тласък?

- Мисля, че много се надценява ефектът на „Възраждане“, защото той няма да остане без конкуренция в сегмента, в който се бори да спечели доверие. Освен това за гласовете на тези хора ще се цели и Стефан Янев. За мен изненада ще бъде, ако да речем БСП не влезе в парламента, защото това ще бъде оценка за това докъде Корнелия Нинова докара партията.

Кой е той:

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Научна област и интереси: организирана престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране