0

Л авини тип снежни дъски удрят в планините. За това алармира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев. Силният вятър и минусовите температури създават идеални условия за образуването точно на тези тип лавини, които са изключително опасни.

Образуване

Дори в слой, който е валял при едни и същи метеорологични условия, може да се образува една тънка ледена кора. Тя е идеалният плъзгащ се слой за снега, който е останал над нея, и това се нарича лавина от снежна дъска. Този тип лавини са като блат от торта. Както са един върху друг, така някои от тези слоеве може да получи нестабилност, в резултат на което се откъсва снежна дъска, чиято дебелината може да надхвърли метър. Те са изключително опасни, защото скиорът няма как да избяга от лавината. Тъй като масата на лавината е голяма, много често се стига до фатален край, обясни професорът.

Слънце

Много често този тип снежни маси падат в деня, след като времето се подобри. Няма го студа и вятъра, изгрява слънце и се създават едни перфектни условия за свободно спускане, било то със сноуборд или ски. Това е изключително подвеждащо. Обикновено снежните дъски седят в напрегнато състояние и най-малката външна намеса като теглото на скиора може да даде спусъчния механизъм някоя от тях да тръгне и снежната маса да повлече скиорите или туристите. 85% от попадналите в лавина загиват в първите 10-15 минути от затрупването. След 30-ата минута и първия час шансът да извадят затупания жив е нищожен.

Лавини в България има почти навсякъде - като се започне от Берковския Балкан и се стигне до Петрохан, където те са малки, но много често правят големи бели на пътя, особено в северната част на планината. Снежни маси се свличат и на Витоша. Преди години там има и загинали хора от лавини. Става въпрос най-вече за района на Комините. Лавинната опасност е най-висока в Пирин и Рила-в мальовишкия дял и в района на Бъндерица, където се образуват най-големите и най-страшните.

Писти

До момента тази година няма смъртни случаи от лавини. „Да се надяваме, че българският скиор е приел предупрежденията, че карането извън пистите трябва да става много внимателно“, отбелязва проф. Рачев.

Има редица модерни устройства, които в много случаи спасяват живота на скиорите. Това са едни много малки парашути, които държат хората на повърхността на лавина, за да не ги затрупа. Съществува и уред, който излъчва радиосигнали, за да може да бъде локализирано тялото на затрупания.

Проф. Рачев съветва още в планината никога да не тръгвате сами, за да има кой да съобщи, ако нещо се случи. Казвайте накъде отивате, кога тръгвате и кога мислите да се приберете.