0

- Г-н Алибегов, какви облекчения за бизнеса ще бъдат прекратени, ако се отмени извънредната епидемична обстановка?

- Абсолютно възмутително е всичко това, което се случва в последната една година от първия служебен кабинет. Оттогава насам правителството, което и да е то - служебно едно, служебно две и сегашното, се опитват да намерят начин как да спрат компенсациите за бизнеса, за служителите и за работещите на първа линия. Това им е цел номер едно. Без значение какво се говори по медиите, целта е тази. Сега с тази отмяна на извънредната епидемична обстановка те вече нямат и механизъм, по който да изплащат тези помощи и компенсации. Тъй като за да се ползват евросредства, трябва да има извънредна обстановка. Нищо не налагаше отмяната на извънредната обстановка. Тя можеше да си стои, а да отпаднат мерките.

- Двете не вървят ли заедно?

- Не, разбира се. Може да сме в епидемична обстановка, но мерките да отпадат. Но ако се наложи, може да добавите мерки. Защото сега в Закона за здравето се приема следното - че ако в някоя област след някой и друг месец се повиши заболеваемостта, могат да се прилагат ограничителни мерки там. Но това са здравни мерки. А икономическите мерки не могат да бъдат приложени.

- Искате да кажете, че на някои места отново ще могат да се въвеждат ограничителни мерки, но без възможност да се компенсира бизнесът?

- Точно така. Могат да се въвеждат здравни мерки, но те няма да бъдат съпроводени с икономически и социални мерки.

- Няма ли да искате такива икономически и социални мерки да се включат в закона?

- Не може в Закона за здравето да пише такова нещо. С министър Лорер се опитвам от няколко месеца да направим среща. Той очевидно е много зает човек. Няма време за среща с малкия и средния бизнес. В момента  приходната агенция се опитва да си върне тези пари, които изплатиха преди година и половина като компенсация за затворените бизнеси заедно с лихвите. В същото време Инспекцията по труда и НОИ се опитват да си върнат част от тези пари, които са изплатили към служителите. Те даже не са към бизнеса, но се опитват от нас да си ги вземат. Общо взето, цялата държава се е насочила към това да напълни бюджета с изплатените компенсации към бизнеса и ги олихвява за една година. Това е приносът на държавата в момента.

- Какви са мотивите, с които искат да си върнат тези компенсации?

- Абсолютно безпочвени. НАП и Инспекцията по труда са одобрили документите и въз основа на това са изплащали. Сега, една година по-късно, променят правилата, сещат се, че са допуснали някаква грешка при одобрението. И на всичко отгоре си искат парите обратно заедно с лихвите.

- Колко заведения са засегнати от това?

- Всички фирми, които са получили помощи по време на локдауните, са вече засегнати от това. Същите тези хора, които висяха по площадите, а сега са в управлението, тогава казваха, че тези компенсации за бизнеса са нищожни. Сега се опитват нищожните компенсации да ги съберат обратно в бюджета. 

- Смятате ли, че целта е просто да се напълни бюджетът?

- Няма друга логика за мен. На толкова ударен бранш, бизнес, който беше толкова зле в последните две години, на който сега в последната една година с нищо не помагаш, да почнеш и да събираш пари за това, че сме били затворени насилствено от държавата... Ние не сме искали да бъдем затворени. Подкрепа няма абсолютно никаква. Единствената е за сметките за ток, която е към всички видове бизнес и е абсолютно недостатъчна. Мога да ви кажа, че след компенсациите сметките са по два пъти и половина на фона на 2020 г.

- Какви компенсации има към момента по линия на извънредната обстановка или всичко вече е прекратено?

В последната една година се опитаха да прекратят каквото могат, успешно прекратиха каквото могат. В момента има единствено и само кредити на Българската банка за развитие, които били уж за хотелиерство и ресторантьорство, но условията по тях и лихвеният процент ги правят невъзможни за ползване от потърпевшия бранш. И сега ББР пуска нов вид помощ в кавички, за да може бизнесът да си плати с кредит сметката за ток. Ако вие мислите, че това е нормално, и то с лихва между 3 и 6 процента, да изтеглиш кредит, за да си платиш сметката за ток... А всички държави в ЕС си гласуваха помощите за икономиките си до края на годината. Без значение дали отменят извънредното положение, дали остава, дали има COVID или не. Нормално е, след като свърши всичко, една година да имаш нужда от подпомагане, за да се възстановиш. Само тук, в България, няма такава политика. И всичко, което се говори по телевизията, е абсолютна измислица.

- Какво е положението в момента във вашия бранш? Възстановиха ли се оборотите?

- Положението е трагично. Възвръщат се някаква част от оборотите и клиентите, но в момента доставните цени към нас скачат повече от два пъти. Аз не мога да кажа след три дни колко ще ми струва шопската салата. За клиента е ясно колко ще струва, защото я пише в менюто. Но не знам на мен колко ще ми струва. Всеки ден се вдигат продуктите, всеки ден не е ясно колко ще е сметката за ток. Предвидимост няма абсолютно никаква. В момента бизнес в България се прави въпреки държавата, за пореден път. И това, което се говори - че държавата подпомага бизнеса, е измислица. Единствено и само се подпомагат стартъп компаниите. По статистика 90% от стартъп компаниите фалират още първата година. Това е някакъв американски модел, който нашето правителство се опитва да приложи тук. А компании в сектор хотелиерство и ресторантьорство, които са от десетки години на пазара и никога досега не са имали нужда от помощ, в момента не биват подпомагани с нищо. А на всичкото отгоре се опитват да вземат някой лев обратно с лихвите.

- Сега се появи нов неблагоприятен фактор за бизнеса - войната в Украйна. Смятате ли, че трябва да се измислят някакви мерки за подпомагане на бизнеса заради очаквания отлив на туристи?

Смятам, че това правителство не може да измисли абсолютно никакви мерки. Както сме написали и в нашата позиция - единствената молба на бизнеса към правителството е да спре да ни пречи. Не очаквам абсолютно нищо от това правителство. Не очаквам нищо от министъра на финансите, който излиза и казва, че ние сме некоректни работодатели и че по-добре, за да пестим от ток, да работим в събота и неделя. Не очакваме никаква компенсация. Отливът на туристи ще бъде огромен. Букингът за лятото вече е започнал. Повечето туроператори отказват да букват България, което значи, че със сигурност щетата ще е голяма. Но съм далеч от мисълта, че държавата ще си мръдне пръста. Има много обещания и на финала няма да се случи нищо.

- Притокът на украински бежанци ще помогне ли за решаване на дългогодишния проблем на българските хотелиери и ресторантьори с намирането на работна ръка?

- Не. По-голямата част от хората, които идват в момента, са с възможности и не търсят работа. Повечето са майки с деца. Тези хора не искат да работят, комуникирали сме със страшно много от тях. Тук те просто изчакват да заминат за Западна Европа, не искат да остават. А още по-малко искат да се върнат в Украйна. Те отдавна са искали да излязат от Украйна. От миналата година имам украинци при мен и казват, че от години хората се опитват да избягат от Украйна по съвсем други причини. Като цяло въобще не им се стои в България, искат да заминат за Германия, Франция и т.н. С бежанците от арабските страни беше същото. Ползват нашата страна само за транзит. Даже да иска някой украинец да работи, докато му се изготвят документите, нещата се обезсмислят малко или много, защото системата е много тромава.

- Вече след като приключва епидемичната обстановка, каква рекапитулация можете да направите за ресторантьорския бранш?

Най-лошото, което ни се случи, е, че изгубихме кадрите си. Да кажем, че оборотите ще се възстановят, че бизнесът ще се възстанови след 1-2 г. Но това, което няма да се възстанови, са обучените кадри, които имахме. Заради това, че първи бяхме затваряни, последно отваряни, ние изгубихме най-ценното си - обучените кадри, които можеха да работят. Нашият бранш без кадри е едно голямо нищо. Не масите и столовете и техниката правят ресторантьорството, а хората, които работят в него. А ние тях изгубихме. Сега попълваме квоти с украинци, с хора от Киргизстан и Молдова... А научените хора, които желаеха да работят, ние ги изгубихме заради политиката на държавата. Това е най-тъжното. Това нещо няма как да се възстанови.

Това е той:

Завършил бизнес мениджмънт във Виена

В ресторантьорския бизнес е от 2012 г.

От 2018 г. е председател на Българската асоциация на заведенията