0

- Г-н Алибегов, подготвяте протести, в какво ще се изразяват те? Какви са основните причини за недоволството на бранша?

- Ние сме в протестна готовност, ако това, което трябва да се случи, не се случи. Причината е, че сме безкрайно разочаровани и искаме обяснение от управляващото мнозинство защо в зала гласуваха против помощите за бизнеса заради скъпия ток за месец декември. Това засяга абсолютно целия бизнес. Втората причина за недоволството ни е, че разделянето по области от така наречения COVID план крие много подводни камъни. В Закона за извънредно положение, който беше приет 2020 година, в началото на пандемията, няма форма за обезщетение на регионално ниво. Тоест, който и бизнес да бъде затворен в дадена област, той не може да бъде обезщетен, защото законът не го позволява. Той дава възможност за обезщетения при издадена заповед на национално ниво. Така погледнато, тези икономически мерки са абсолютно неприложими. Трябва да се посочи също така, че тези мерки не са обсъждани нито с работодатели, нито с браншовите организации. Тоест те са направени от хора, които нямат идея от какво има нужда даденият бизнес, който те смятат да затворят в даден момент.

- Какви са тези мерки?

- Тези мерки няма да сработят, защото не могат да бъдат изплатени помощи по тях. Тъй наречената нова мярка, която всъщност е стара, от предишния локдаун, за подпомагане на разходите за бизнеса, докато има локдаун. Тогава Националната агенция за приходите изплащаше именно тези 20% от оборота на база сумите, декларирани преди пандемията. По нея имаше таван от 150 000 лева и ние бяхме против. Сега ограничението е намалено до 100 000 лева. Абсолютно сме против такъв таван. Когато се каже процент от оборота, то това е процент от приходи, които са легално регистрирани и са платени данъци, и не виждаме никаква причина, защо, когато се каже ще ви платим 20% от оборота, защото ви затваряме да оцелеете, някой трябва да слага таван. Освен това мярката е правена 2020 година, когато инфлацията беше нула, сметките за ток бяха нормални. Сега всичко се е покачило многократно, а те ползват същата помощ. На всичкото отгоре тогава базата за сравнение беше 2019 година, последната пълна година, която сме работили. А сега взимат за сравнение оборота от 2021 година. Тук има също една огромна неточност, тъй като управляващата коалиция не се е консултирала с работодателските организации.

- Каква е тя?

- Причината е, че първите три месеца на 2021 година бизнесът беше в локдаун. Ние отворихме на 1 април, което означава, че се взима една година, в която първите три месеца ги няма. Така заедно с тавана ни ощетяват по две линии. Има бизнеси, на които помощта от 20% ще надхвърли 100 000 лева. Няма как например една голяма мебелна верига да се справи с обезщетение 100 000 лева, същото е при големите магазини за играчки, хотели, вериги ресторанти. Когато плащаме данъци, няма таван, а когато държавата трябва да се обърне и да помогне на бизнеса, защото затваряме, за да оцелеем, тя слага един таван, който е абсолютно недопустим. Кредитната линия на ББР също има много подводни камъни, защото това не е помощ, а кредит, който трябва да се връща. Одобрението на кредит отнема между три и пет седмици. Когато се затваря даден бизнес, той трябва да бъде подпомогнат моментално. Няма никой време да чака месец или два, за да пристигнат парите.

- В момента получавате ли помощи заради високите цени на тока?

- В момента държавата не изплаща никаква помощ за декември. Всички получихме сметките си за декември без лев помощ. Работодателските и браншовите организации искахме мярката, която е приета за януари, февруари и март с таван 250 лева на мегаватчас, да бъде и за декември. Получихме отказ без никаква обосновка. Това не са пари от бюджета, а са средства, които отлежават в АЕЦ „Козлодуй“. Тези пари се формират от надвзетото от сметките за ток, които ние плащаме. Ако искат да ги ползват за нещо друго, е редно правителството да излезе и да каже за какво ще ги ползва, а няма да ги даде на бизнеса, където им е мястото. В същия момент гласуваха помощ за декември от 129 лева на мегаватчас, което е абсолютно недостатъчно с оглед на това, че декември бяха най-високите цени на тока, които сме имали въобще. И тази помощ ще дойде с януарските сметки, тоест в средата на февруари. Така целият български бизнес ще кредитира енергодружествата до средата на февруари, докато вземем някакви пари обратно, които са крайно недостатъчно.

- Какво очаквате да се случи оттук нататък? Срещахте ли се с представители на правителството, с които да обсъдите тези проблеми?

- Ние сме алармирали с писма работодателските организации, очакваме срещи с Министерството на икономиката и на туризма, където ще повдигнем тези въпроси. Но най-вече търсим отговор от управляващото мнозинство защо гласува против българския бизнес. Защото това ще доведе до фалити, съкращения и няма обосновка.

- В какво ще се изразява протестът, ако няма чуваемост на проблемите ви?

- Сега не мога да кажа, проблемите са толкова назрели. Хората са в ужас и от сметите за парно. Има голяма вероятност различни протести да се слеят, тъй като недоволството е толкова голямо от всякакво естество. Няма как да се обобщи, тъй като някои са недоволни от зеления сертификат, а други - от липсата на адекватна подкрепа. Хората са недоволни от сметките за дома, цените се вдигат, инфлацията е рекордна за България.

- Все още ли не изисквате сертификати от клиентите си в знак на протест?

- Да напомним, че ние бяхме първите, които въведохме зеления сертификат и за наша сметка правехме точки за тестване пред големите заведения, на улиците, за наша сметка, без никаква помощ от държавата. Когато дойде моментът държавата да покаже, като най-голям работодател, че осъзнава проблема, че сме на прага на пета вълна, ние слушахме месец и половина дискусии в парламента за това дали да има зелен сертификат, или не. А накрая премиерът даде отсрочка от 40 дни на Министерския съвет и на държавната администрация за въвеждането му. Отсрочка, която ние като бизнес в България нямахме, имахме 24 часа. Ние загубихме много клиенти и служители, поехме удара и се борихме два месеца. Накрая държавата, вместо застане зад бизнеса и да каже, че и държавната администрация веднага ще включи, те си дадоха отсрочка от 40 дни, защото така им е удобно. Тогава хората масово спазваха изискването за сертификати и след тази отсрочка спряха да ги изискват.

- Има ли глобени собственици на заведения или клиенти за неспазване на изискването за зелен сертификат?

- Разбира се, има проверки, има и глоби, адвокати жалят санкциите. Но не сме свикнали с такава липса на всякакво участие от страна на държавата. Надяваме се тази седмица за среща с министрите на икономиката, туризма, на труда и социалната политика и на финансите, на която да получим всички тези отговори. Ако не се оправят нещата моментално, не само ние ще излезем на протест, а целият малък и среден бизнес.

- Има ли увеличение на цените в заведенията заради по-скъпия ток, хранителни продукти и горива?

- Нямаме шанс за вдигане на цените. Има едно повишение за последните две години с около 6,5 на сто, което е крайно недостатъчно да поеме нашите доставни цени. Всички доставчици са вдигнали цените. Едно на ръка заради еленергията, а другото е заради скъпите горива.

- Бихте ли посочили колко тогава би била стойността на една шопска салата например при тези цени на горива, продукти, ток и всичко останало?

- Колко трябва да струва?! Сигурно ще удари 20 лева, но това не може да се случи. Повишението на цените в заведенията е минимално. Причината е, че ние няма как да ги увеличим независимо от това, че се вдигат всички разходи, това не значи, че на хората в джоба им се увеличават парите. Напротив, те намаляват, инфлацията изяжда 12-13%. Парите на хората намаляват и ние няма как да вдигнем цените, а разходите ни заливат и помощ от държавата няма.

- Как се справяте с високите разходи?

- Опитваме се да си плащаме неотложните смети, а всичко, което може, се разсрочва и отлага. Има много фалити в този бранш. Над 30 на сто от ресторантите в София са пред фалит, а над 20 на сто в страната. Хотелите също масово фалират. В Пловдив се продават над 50 хотела.

- Има ли вече заведения, които са затворили или смятат да затворят, тъй като не могат да издържат на разходите?

- Всеки ден се затварят заведения. Виждате, дори „Арсенал“ спря да работи. Фалират хлебопекарни и доставчици на храни. Всеки ден имам отказани поръчки, той като са намалили производството си и не могат да докарат поръчаното количество. Така се освобождават много от работниците и бизнесът фалира.

- Има ли възстановяване на клиентите от преди пандемията?

- Имаше възстановяване през лятото, тогава бяха стигнати нивата от преди пандемията. Но то е недостатъчно да покрие две години работа в пандемия. Ние още от лятото започнахме да алармираме Министерството на икономиката и на финансите за пета вълна. След това се правиха анализи, но нищо. Сега сме на прага на пета вълна. Ако това остане така, България ще е в червена зона до седмица, а ние нямаме една икономическа мярка.

- Има ли заведения, където грамажите на ястията са намалени с цел да не се повишават цените и има ли промяна в стойността на средностатистическата поръчка?

- Средната поръчка е паднала драстично, но това е нормално в период на криза. Поръчва се една пица с две чинии, малка бутилка вино с две чаши и прочие. Не мога да кажа дали има намаление на грамажите, но това не е начинът за излизане от кризата, защото това по-скоро ще доведе до отлив на клиенти. Намалението на салатата с 50 грама няма да ми оправи сметката, защото разходите са огромни. Ресторанти със сметка през декември 2019 година 8000-9000 лева, а сега е 33 000 лева. Чакат месец и половина помощ, която ще е в рамките на 6000 лева. Хотел във Велинград при 18 000 лева през декември 2020 година сега има да плаща 56 000 лева. Колко пъти трябва да е увеличението на нощувката? А поскъпването на нощувките е с 8 на сто.

- Какво очаквате да се случи?

- Очакваме срещи с министрите на икономиката, финансите, туризма и социалната политика. Там нагледно ще разкажем още веднъж ситуацията и ако те не желаят да реагират, не могат или не искат, то тогава няма какво да направим, освен да излезем на улицата. Искаме реакция, не само приказки.

Това е той:

Завършил бизнес мениджмънт във Виена

В ресторантьорския бизнес е от 2012 г.

От 2018 г. е председател на Българска асоциация на заведенията