0

П олицаите ще ходят с оръфани униформи и долнокачествени кубинки още две години. Причината е, че работната група, която е трябвало да одобри нови модели и техническата спецификация на облеклото, не е стигнала до никакво решение с ръководството на МВР. 

„Реагирахме с писмо до министър Бойко Рашков, в което написахме, че не е професионално да ни се показват прототипи, без да има одобрени каквито и да е спецификации. Не е това начинът да се работи“, заяви пред „Телеграф“ един от зам.-председателите на УС на СФСМВР Вергил Христов, който е участвал в работната група.

Другият му колега и също зам.-шеф на най-големия полицейски синдикат Илия Кузманов пък допълни: „Това, с което сме облечени в момента, доказва, че е некачествено, свива се, обувките се разлепват на втория-третия месец. Имаше замерване преди време, което показа, че лятото на Орлов мост температурата в кубинките на един катаджия стига 50 градуса. Вие сама преценете дали този служител е ефективен“. 

Вергил Христов разказа, че предишната работна група за облеклата била сформирана през 2018 г. След дълго заседание били одобрени параметрите, на които трябвало да отговарят полицейските униформи и обувки, за да са качествени, но до сключване на нов договор не се стигнало.

Така била създадена новата работна група в края на м.г. На предпоследното заседание обаче бил показан изготвен прототип на униформа, който никой не бил виждал до момента. Синдикалистите изпратили писмо до Рашков, че не може да се работи по този начин, а от силовото ведомство контрирали, че това бил само модел и не било задължително да се приеме той. 

До момента полицаите получават по 400 лв. за дрехи за годината.  С тях трябва да си купят зимна и лятна униформа.

„Само зимната струва средно около 570 лв. Това, което взимаме, е буквално найлон и като материя, и като плат. Да не говорим, че през лятото след второто изпиране избелява или става с някакъв червен оттенък“, разказа Христов.

По думите му на полицаите се полагат и по 2 чифта обувки за по 120 лв. на чифт. Те пък ставали на мекици, разкъсвали се и се разлепвали за два месеца. „Заради това масово с колегите си купуваме идентични униформи, но шити от качествени материи. Има много случаи, в които предоставените дрехи са несъразмерни - якето е тясно, панталонът - широк. Има и колеги, които просто не могат да открият своя размер“, допълни той. 

Полицаите ходят с оръфаните униформи и кубинки от 10 години. „През последните 2-3 години в сътрудничество с германски специалисти и служители от УССД успяхме да приемем спецификации, които задоволяват като европейско качество и функционалност на облекло и обувки. За нас обаче остана неясно нежеланието на МВР да се продължи“, коментира Илия Кузманов. По думите му именно некачествените облекла налагали служителите сами да си купуват униформи, което развивало „вторичен неофициален пазар в страната“. 

„Сега е прието парите за служител да се вдигнат от 400 на 800 лв., но едно пълно оборудване струва минимум 1000 лв. с включени шапки, връзки, ризи“, допълни зам.-шефът на СФСМВР. 

За да не ходят раздърпани: Баретите сами си взимат камуфлажите 

Баретите от СОБТ също сами купуват облеклото си, за да не ходят раздърпани и да не се излагат пред обществото и чуждите си колеги, когато са на съвместни учения и тренировки, показа проверка на „Телеграф“. На тях също се падат по 400 лв. на година, но те не стигат дори за лятна иниформа.

Раздават им черни гащеризони, които обаче били неудобни и нетолкова функционални. Затова почти всички командоси предпочитат утвърдени вече марки, с каквито ходят колегите им от Европа и САЩ. Цената трудно може да се определи, но надхвърля 500-600 лв. на комплект.  

Илия Кузманов: Цивилните също с увеличение, но от 1 януари догодина 

„Тези 800 лв. няма да са достатъчни за облекло и обувки, защото се получава диспропорция между униформени и цивилни служители. Наша е идеята първо увеличението да се отпусне на униформения състав, за да носят качествени униформи. След 1 януари 2023 г. парите за дрехи трябва да бъдат увеличени и на цивилните служители на МВР. Сега беше направен жест на солидарност и като синдикат, и на колегите, но не може да има дискриминация към цивилните“, обясни зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов.

Сметките на синдиката сочат, че досега МВР е отпускало от бюджета си по 17 млн. лв. за облекло, а сега те вече ще бъдат 28 млн. лв.