0

П овече от половината от българите (60-70 процента), избрали дървата и въглищата като един от най-евтините и енергийно ефективни източници на отопление, бяха неприятно изненадани през този отоплителен сезон. За половин година цената на 1 квтч полезна топлинна енергия от черни вносни въглища е скочила от 7,7 стотинки към 26 септември 2021 г. на 12,2 стотинки към 18 март 2022 г., или с 58,4%. Отоплението с дърва за огрев е поскъпнало с 30 процента, а с природен газ - с 48,3 процента. Това показва анализ на Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен за „Телеграф“. Той е изследвал 12 източника за отопление. В изчисленията са включени разходи за транспорт, загуби на отоплителните уреди и инсталации – котли, печки, камини, радиатори и т.н., като всички цени на горива и енергия са на дребно и с включен ДДС.

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон е термопомпата въздух-вода. Домакинствата са плащали 1 квтч произведена от нея топлина по 5,3 ст. в началото на отоплителния сезон и цената и не се е променила до момента. Не се е променило и отоплението с климатик, който също е вид термопомпа, и то струва по 7,8 ст./квтч. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квтч. Въглищата и дървата, които са били на трето и четвърто място по икономичност в края на септември м.г., сега са чак на шесто и пето място в класацията, показва анализът. Отоплението с природен газ е отишло на осмо място. Парното е било по-скъпо от отоплението с газ в началото на сезона, а сега то е с цели 36% по-енергийно ефективно и по-евтино. 1 квтч от радиаторите на централния ТЕЦ сега ни струва 13,1 ст., а 1 квтч топлина от изгаряне на синьо гориво - 17,8 ст. Преди 6 месеца парното е струвало пак толкова, но газът е бил по 12 стотинки.

Цените на електроенергията за бита и на топлинната енергия от топлофикациите не са променени заради мораториума, който е в сила до 30 март 2022 г. Това засилва предимството на климатиците и термопомпите, които използват електроенергия, коментира Людмил Костадинов. Акумулиращата печка, използваща нощен ток (15 ст./квтч) и дори духалката (21,1 ст./квтч), са вече по-икономични от печката на пропан-бутан – 1 квтч топлина от нея ни излиза по 22,6 ст. Значително са нараснали цените на течните горива, природния газ, въглищата, пелетите. Най-скъпо и енергийно неефективно е отоплението с газьол, цената на топлината от котле на газьол преди 6 месеца е била 22,6 ст./квтч, а в момента се e увеличила с 43,3 процента до 32,4 ст./квтч.