0

Г одини след като портретът на Първия беше свален от стените на кабинетите и училищните стаи, сега той се завръща в галериите. 

Овластената личност като обект на изкуството е водещата тема в предстоящата изложба „Последният Първи” в Музея на социалистическото изкуство, посветена на Тодор Живков. Откриването е на 16 юни в 18 ч. в музея на улица „Лъчезар Станчев“ 7.

Колекция

„Телеграф“ се свърза със заместник-директорът на Националната художествена галерия Николай Ущавалийски, който е куратор на експозицията.

Изложбата не е само от портрети, уточни той. Има и политически плакати, образци на декоративното изкуство. Повечето експонати от експозицията са собственост на Министерството на културата. До 1989 г. са били притежание на  БКП, БЗНЗ, Отечествения фронт, ДКМС и са конфискувани съгласно Закона  за имуществото на тоталитарните организации от 1990 г. Няколко неща са на Софийската градска галерия и от бившата резиденция „Бояна“, където са се съхранявали официалните подаръци от чужбина.

Теофан Сокеров, Честване, 1976 г.

 Теофан Сокеров, Честване, 1976 г.
ploshtadslaveikov.com

Освен от българските художници, има и творби от няколко чужди автори - от монголеца Алтанхуяг, изобразил Тодор Живков  в монголски национален костюм, две работи на кубинеца  Кармело Гонзалес и една „Импресия“ от руски художник. Или общо 60 творби на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и оригинални ръкописи визуализират взаимоотношенията между творческата интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически лидер в държавите от Източна Европа. Сред авторите са Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев. 

Албум

Най-интересната част от изложбата е един тежък кожен албум от около 30 картини от 1981 г. Тогава  за 70-годишния юбилей на Тодор Живков  СБХ решава всеки от 30-те  „народни художници” – т.е., удостоени от държавата с тази титла, най-високата по времето на соца номенклатурна йерархия на творците,  да му нарисува портрет. Всеки от  тях изобразява Първия в своя стил и маниер, но като цяло всички те са израз на признателността на художествено-творческа интелигенция към Първия. 

Като контрапункт в подборката от картини в изложбата „Последният Първи” са включени няколко политически плаката, създадени през 2018 от тогавашни студенти от специалността „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия. В тях образът на Първия и епохата, която той олицетворяваше, са видени от перспективата на времето и оценката на новите поколения.

Изложбата ще остане в Музея за социалистическо изкуство до 23 октомври 2022 г