0

К ЕВР и няколко ВиК дружества подготвят секира с цените на водата. Скокът ще бъде от 30 до рекордните 45% в някои области на страната, показа проверка на „Телеграф“. 

Засега се знае, че водата може да скочи в 5 области още от юни. Такова поскъпване за 2022 г. са  заявили ВиК операторите  на Троян, Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Те планират  също до 94 % каскадно увеличение на цените на ВиК услугите през следващите 5 години, става ясно от проектите, публикувани на сайта на регулатора. Органът ще обсъди днес на открито заседание бизнес плановете на петте дружества. Той  вече разгледа заявленията на ВиК-та в Монтана и Сапарева баня и ще се произнесе какви ще са техните цени на закрито заседание на 19 май.    

Новите цени ще влязат в сила след одобрение на бизнес плановете на ВиК дружествата от КЕВР. “За различните дружества новите цени ще влязат в сила по различно време”, поясниха от държавния холдинг пред „Телеграф“. 

Най-голям скок - с 45,02%, се предлага да поскъпне водата във Велико Търново и областта.  В момента в старопрестолния град населението плаща по 2,388 лева за кубик. След увеличението цената ще удари 3,463 лв. До четири години тя трябва  да скочи почти двойно, което означава 4,63 лв. От 30 показателя за качество ще бъдат изпълнени само 17, пише в бизнес плана на дружеството. 

ВиК-Плевен  предлага кубикът да поскъпне от 2,95 на 4,02 лв., а до 2026 г. да стигне до рекордните 5,20 лв. 

В Габрово ситуацията е почти идентична. Ако се приемат исканията на дружеството, сумата може да удари 3,40 лв. за кубик. ВиК-Русе пък е предложило поскъпване с 30,8  на сто - от 2,94 лв./куб.м  до 3,85 лв . За 5-те години до 2026 година цената ще мине 5 лева. Сумите за Троян са водата да удари 3,70 лв. до четири години, сочи проучването на „Телеграф“.   

КЕВР ще проведе обществени обсъждания на останалите  актуализирани от  ВиК-та  заради поскъпването на тока  и на строителните материали бизнес планове. Те трябва да са одобрени преди това от водните асоциации и общините.  

Предстои водният регулатор да обяви датите на техните обществени обсъждания в комисията. Както „Телеграф“ писа, ВиК-Търговище е предложило също драстично увеличение на цените още тази година.  В момента хората в града плащат по 3,16 лв. за кубик питейна вода с ДДС, а предложението е тя да стане 4,37 лв. До 2026 г. цената трябва да стигне 5,016 лв /куб. м, става ясно от бизнес плана на дружеството. В Добрич, където водата се добива с помпи и се ползва скъп ток, се предлага цената на водата да скочи от 3,01 лева на 4,349 лв./куб. м, което е увеличение с 44,5%. ВиК операторът в Стара Загора е предложил тази  година увеличението да е с 37,8% до 4,15 лева за кубик.  

Монтана и Паничище също със солени сметки 

Бизнес плановете на  ВиК-Паничище и ВиК- Монтана  са обсъдени вече  на открито заседание на КЕВР  и  до 10-ина дни клиентите на  двете дружества ще научат  какво ще бъде поскъпването на водата. КЕВР ще  вземе решение за цените на 19 май. В Монтана се очаква цената на водата  да се увеличи от 3,12 лв./куб. м до  3,83 лв./куб.м, а в град Сапарева баня, която получава вода от ВиК-Паничище,  цената ще се промени от  0,97 лв./куб.м на 1,05 лв./куб.м.   

Причината за евтината вода е, че тя се добива гравитачно, няма технологични разходи за скъпа електроенергия, поясниха  от КЕВР. Дружеството планира да намали реалните загуби на вода с 20%  - от 17,18 куб.м на 13,71 куб.м на километър на ден.  

Омбудсманът: Необосновани са, има стотици жалби 

Омбудсманът Диана Ковачева  нарече новите цени за ВиК услугите необосновани, защото не отговарят на качеството на предоставянето им, в нова препоръка до КЕВР . “В стотици жалби до институцията гражданите  изразяват своето недоволство от лошото качество на водоснабдителната услуга, която в същото време се предоставя на висока цена“, подчертава омбудсманът.

ВиК дружествата да не могат да калкулират в цената на услугата повече от 25% от общите загуби на вода, поиска Ковачева. Тя посочи, че  лошото състояние на инфраструктурата на вода е една от основните причини за въвеждане на режим в стотици населени места в страната. 

Настояваме  бизнес плановете на ВиК операторите да бъдат одобрявани за срок не по-дълъг  от 3 години, като при утвърждаването на цените на ВиК услугите за съответната година  да се отчита и изпълнението на всички показатели за качество на услугата през предходната година, настоя  експертът Цветанка Илиева.