0

Д оброволци монтираха метален кръст над Черепишкия манастир, който ще осветява Искърското дефиле.

Това ще стане, след като му бъде поставено соларно осветление. Така кръстът ще може да се вижда отдалеч и през нощта.

Инициативата е на Божидар Минов от село Игнатица, който за съжаление вече не е между живите, съобщи фотографът Борис Кръстев. Един ден, както си говорехме с моя приятел Божидар Минов, той сподели, че има огромно желание до оброчното място "Сретение Господно" край Черепишкия манастир да се издигне метален кръст, който да бъде осветен и да се вижда отдалеч от преминаващите с автомобили през Искърското дефиле. Тази година, няколко дена преди Рождество Христово, няколко души се събрахме в манастира при игумена дядо Йоникий и с неговата благословия единодушно решихме да издигнем кръста.

Към групата ни се присъединиха още хора, така станахме 14 човека, водени лично от дядо Йоникий. Божия кръст издигнахме и укрепихме до оброчното място "Сретение Господно", което се почита на 2 февруари. Това направихме и в памет на нашия общ приятел Божидар Минов. ”Кръстът е висок 5 метра и е изработен от ученици от професионалната гимназия "Велизар Пеев" в Своге, а след това бе дарен на манастира", разказва фотографът.

Черепишкият манастир заема особено място в нашата история. През 1797 година убежище в него намира Софроний Врачански. В периода на националноосвободителните борби в обителта са се провеждали тайни срещи между Врачанския и Белоградчишкия революционен комитет. Недалеч от Черепишкия манастир се намира местността Рашов дол, място на последната кървава и трагична битка на част от разбитата Ботева чета. Манастирът често е посещаван от Иван Вазов. Тук той създава известния си разказ „Една българка”. Светата обител и нейната околност впечатляват и Алеко Константинов, който отразява възхищението си от тях в пътеписа „В българска Швейцария”.