0

В секи някога е мечтаел да открие сандък със самородно злато, монети и скъпоценни метали, които блестят срещу слънцето. За съжаление, нещата не са такива, както в представите ни, но металдетектингът съществува и много хора откриват различни скъпоценности, от които се възползват. Ако сте сред начинаещите в бранша, то вижте какво споделят специалистите от Ай Шоп за вас.

Какво трябва да знаят за металдетектинга начинаещите иманяри?

Преди да се запъти в търсене на големи находки, всеки начинаещ трябва да се подготви с нужното оборудване. Съветите са за притежание на лопата, раница, навигатор, ръкавици и металдетектор с базови цифрови характеристики за търсене и намиране на различни ценни находки. 

При избора детекторът за металдетектинг трябва да е съобразен с условията на работа. Ако търсенето се извършва във водна среда, трябва да е водоустойчив и пригоден за определена дълбочина. Днес се предлагат мощни дълбочинни модели за подводно търсене. Подберете правилната водозащитена сонда, дали тя ще бъде DD тип или концентрична. Лопатата трябва да е удобна и подходяща за работа, а раницата – водоустойчива.

Какво може да се намери със съвременните металдетектори?

Често начинаещите се питат дали си заслужава покупката на металотърсач и може ли с него да се изкарват пари? В много случаи търсените находки с металдетектори са монети, самородно злато, ценни метали. Такива се намират на места, където преди е имало пазари, заведения или големи мероприятия с много хора. Други ценни находки се намират при търсене под водата и на реката.

Къде не може да се търси с металдетектор?

Съществуват места, където Законът за културното наследство в България забранява да се извършва откриване на ценни метали, самородно злато, монети. Това са археологическите места, националните и природни паркове и резервати. Всички категоризирани места, като археологически са забранени за търсещите начинаещи иманяри. Откриването на археологически предмет ви задължава по закон да уведомите най-близкият исторически музей.

Какви съвети дават от онлайн магазин ishop.bg за металдетектинга?

  • позиция на намотката – за получаването на звуци с ясно качество, намотката се държи успоредно над повърхността на земята;
  • какво да е разстоянието – най-подходящото разстояние е от 3 до 5 см. над земята;
  • търсете бавно – бързото преминаване през повърхността може да е недостатъчно за устройството да реагира при откриване на метал;
  • проверете настройките – има значение дали ще търсите злато, метал или други ценни находки, поради което се изисква задаване на определени честоти;
  • участвайте в българската национална федерация по металдетектинг.