0

 

Тодор Стойков е сред най-разпознаваемите имена не само в баскетбола, но и в целия български спорт. Изисква доста време, за да бъдат изтъкнати всичките му постижения на паркета. 12 пъти шампион на България (10 пъти с Лукойл Академик, 2 пъти с Черно море), 11 пъти носител на Купата на България, вторият българин след Георги Глушков, забелязан от НБА, участвал в лятната лига през 2003 г. редом до №1 в драфта през онзи сезон – ЛеБрон Джеймс. Реализатор №1 в историята на УЛЕБ Къп, изиграл над 1000 мача на клубно ниво и 75 срещи за националния отбор.

Наскоро обаче баскетболната легенда прие ново предизвикателство, след като бе назначен за изпълнителен директор на футболния Спартак Варна. Какво го е провокирало да „смени курса“ и да премине от паркета на зеления килим? За целите и амбициите на Спартак Варна, Тодор Стойков даде първото си интервю в новото си амплоа пред „Мач Телеграф“.

- Г-н Стойков, как се стигна до контакта между вас и собствениците на Спартак Варна, за да заемете тази позиция, на която сте в момента?


- Павлин Николов, след като стана председател след Общото събрание на Спартак Варна, ме покани да заема функцията на изпълнителен директор. След сериозни, дълги анализи и разговори аз се съгласих да поема тази функция, все пак съм от Варна и съм доста запознат със ситуацията в Спартак.

- Какво най-вече ви провокира да приемете предложението на Спартак?
- Това е една кауза и идея на собственика, който има желанието нещата да бъдат променени, да бъдат променени положително и дългосрочно. Нищо не е за няколко дни, това ме впечатли. Второ – Спартак е отбор, който има нужда от него. Запознат съм с борбата, която се водеше преди години, най-вече от феновете, които искаха нещата да се случат по най-добрия начин за клуба. Там беше направено нещо, което не отговаряше на цялото обществено желание  Спартак Варна да съществува. Феновете обаче се намесиха и успяха да оправят нещата. Това са две от нещата, които ме впечатлиха, защото Спартак никога до момента не е имал стабилен финансов гръб, какъвто има в момента, заедно с голямата фенска маса. Това са двете неща, над които трябва да работим в насока този отбор да се върне там, където му е мястото – да бъде фактор в българския футбол.

Цялото интервю четете в днешния брой на Мач Телеграф