0

Седми пореден понеделник „ Мач Телеграф“ ви представя своята нова поредица - „(Не)познатите футболни легенди“. След като ви запознахме с Лайпциг, но не лъскавия РБ Лайпциг, Гранде Торино, Рубе, ХФФ Ден Хааг, Гоу Ахед Ийгълс, Про Верчели, сега е ред на полския Рух Хожув

Следващият отбор, с който ще ви запознаем, е по-познат на българската футболна аудитория. Той е 14-кратен шампион на Полша, като последната титла е спечелена през 1989 година. Това е ФК Рух Хожув.

Клубът е основан на 27. януари 1920 година. Това е време на интересни исторически събития в Полша. Държавността е възстановена и се издават постановления за създаване на полски спортни клубове. На учредителното събрание се приема цветовете на клуба да са небесносиньо и бяло. Официалното име на клуба обаче тогава все още не е ясно обособено. На някои места клубът се е представял като „Хайдуки“, както е старото име на града. Името „Рух“ на полски език означава „Движение“, като отпратката е към местни патриотични движения, въставащи срещу германоезичното население в тези региони. Тъй като в тези години държавната принадлежност на област Горна Силезия не е окончателно уредена, се среща и германоезичното име „Bismarckhütte Oberschlesien“.

Първите години на клуба се свързват с тежко финансово състояние. Временната администрация на Горна Силезия предоставя на клуба единствено топка и шест чифта обувки. Играчите били принудени да изкарват пари, играейки театрални постановки, за да могат да си позволят пътуване за гостуванията, тогава само на местно горносилезийско ниво.  

След размирни години и множество конфликти между клубове и футболни федерации на Германия и Полша, през 1927 година се основава полската футболна лига. Рух Хожув също е сред тимовете, основатели на първенството. В първия си мач „сините“ губят с 1:3 от Лодзки Спортови Клуб. Въпреки че завършват на 12-то място, Рух оставят отлични впечатления, надвивайки някои от водещите отбори.

По-трайно клубът се настанява в горната част на класирането в началото на 30-те години на ХХ век. През 1933 е спечелена и първата титла. До началото на Втората световна война последват нови четири – през 1934, 1935, 1936 и 1938. Основна заслуга за тях има легендата на тима Ернест Вилимовски, записал забележителните 114 гола в 86 мача за Рух.

 По време на Втората световна война германската власт забранява дейността на куба и си основава свой – германски – носещ името Бисмаркхютер Балшпортклуб. Част от играчите остават да се състезават и там, докато други в знак на протест напускат. 
Това обаче трае кратко. В следвоенните години Екстракласа е възстановена, но повечето клубове играят с юноши. Постепенно се завръщат и някои играчи от предвоенния период, които обаче вече са на години. 

Голямата реорганизация на спортните клубове в Източния блок и поставянето им под нечие ведомство не подминава и Полша. През 1949 година Рух става клуб към Профсъюза на химиците и е принуден да промени името си на Уния. Шест години по-късно се преименува на Уния-Рух.
Началото на 50-те години са вторият златен период в историята на Рух Хожув. Бронзовите медали през 1950 година са подкрепени от златен дубъл през 1951 – титла и купа. Следват още две титли през 1952 и 1953. 

В следващите 15 години Рух става първенец на Полша само през 1960 година. Любопитното е тогава, че тимът става шампион само с 14 играчи. Рекорд, неподобрен и до днес. Тимът обаче изпада във финансова криза, а играчите, които са били ведомствени работници в металургично предприятие не са били добре заплатени. Днес в Полша се говори, че на Рух е пречено и по партиен път. През сезон 1967/68 Рух си връща титлата в лигата, слагайки край на серията от пет поредни победи на Гурник.

В настъпващото златно десетилетие за полския футбол като цяло Рух пише история. През 1973 „сините“ стават вицешампиони и се класират за Купата на УЕФА. В крайна сметка през пролетта на 1974 година Рух може да се похвали със златен дубъл, както и с участие на четвъртфинал за купата на УЕФА. Там обаче поляците са спрени от бъдещия носител на трофея Фейеноорд.  Година по-късно Рух пак е шампион, което му дава право да дебютира в КЕШ. Там „сините“ отново за спрени на четвъртфинал.
През 1979 година играчите на Рух пак се окичват със златните медали, след като два сезона пред са  съсипвани от критики по медиите, повлияли и на рокади в клубното ръководство. Тук започва десетгодишното свободно падане надолу. Стига се дотам, че през сезон 1986/87 Рух за пръв път в историята си изпада от Екстракласа, като до този момент е бил единствения отбор, играл във всички издания на полския първи футболен ешелон.

Престоят на Рух във втора дивизия трае само една година. През сезон 1988/89 „сините“ със статут на новаци печелят последната си до днес титла на Полша. 
След политическите промени Рух е постоянен член на Екстракласата с малки изключения през сезоните 1995/96, когато печели и националната купа, и 2006/07.
Финансовото състояние на „сините“ през 2016 се влошава и година по-късно последва ново изпадане в Първа лига. Пропадането сезон след сезон до 2019 година, когато Рух се озовава в Трета лига (четвърта дивизия).

Към днешна дата Рух  дава сериозна заявка за завръщане в Екстракласа през идния сезон. Пък знае ли човек, „сините“ вече са печелили титлата със статут на новак…

АЛБЕРТ ДИМИТРОВ