0

В автобиографичната си книга единствената италианска шампионка от US Open Флавия Пенета пише: „В нашата къща само котката не играеше тенис“.

Със същото изречение спокойно може да почне и разказът за живота на новия №1 при мъжете Карлос Алкарас. Едва на 19 години испанецът триумфира в Ню Йорк и сбъдна едновременно мечтата на дядо си и баща си, и двамата, носещи неговото име.

Корените

У дома всички наричат новата суперзвезда просто Карлитос и той е най-голямата гордост не само на семейството си, но и на всички 24 163 жители на градчето Ел Палмар, община Мурсия. Именно там започва любовната история между мъжете с фамилия Алкарас и тениса. Първият запален играч е дядо Карлос, първо обущар, а после известен чертожник в региона, който на 35 години се записва в местния клуб Реал Сосиедад Клуб де Кампо де Мурсия. Основан през 1923-а в чифлик сред природата, там първоначално се практикува само стрелба по глинени гълъби, докато прогресивните младежи в града не правят и корт. 

„Синът ми, бащата на Карлитос, винаги идваше с мен като малък. Беше много добър тенисист“, спомня си днес 80-годишният Алкарас-старши и продължава: „За мен спортът бе просто хоби, но в средното от трите ми деца видяха потенциал. Когато Карлос беше на 14, го поискаха от академията „Бругера“ в Барселона срещу такса от 80 000 песети, а аз имах спестени 60 000. Заплатата и другите две гърла вкъщи не ми позволяваха такъв разход“.

Синът все пак успява да стане добър играч на национално ниво, а впоследствие треньор и директор на клуба в родното си място. „Карлитос дължи таланта и уменията си на баща си, много умен и способен човек. Той му преподаде първия урок едва 3-годишен. Тенисът буквално тече във вените на моя внук, който от малък искаше да е най-добрият и изостави заради него футбола. Създадох си специална връзка с него и братята му, като ги научих да играят шах, но никой от тях още не ме е победил“, смее се дядото.

Треньорът

Въпреки че постепенно цяла Испания чува за необработения диамант от Мурсия, той се шлифова, когато попада в ръцете на Хуан Карлос Фереро. По ирония на съдбата Алкарас е роден през 2003-а – годината, в която неговият треньор печели „Ролан Гарос“ и оглавява ранглистата. Фереро познава детето от 12-годишно, а после го гледа на първия му мъжки турнир като 14-годишен. „Мускулите му бяха като юфка, беше слаб като солета, но в него имаше нещо специално.

Притежаваше силен характер, непрекъснато искаше да се развива, ала беше смирен и скромен. Когато завоюва първите си ATP точки, игра пред пълни трибуни и още тогава видях, че в такава обстановка се чувства като риба във вода“, спомня си Хуан Карлос, който вече е работил като консултант на Александър Зверев, но е амбициран да изгради свой играч още от първите му стъпки като професионалист.

Двамата с Карлитос създадоха толкова силна връзка, че след успеха му на US Open той призна: „Вдигнах този трофей благодарение на него. Хуан Карлос ми е като втори баща, той можеше да тренира други страхотни играчи, но избра мен“.

"Карлос играе на 60% от възможностите си. Все още има много какво да подобрява в играта си, заради което не трябва да спира да се развива. Сега той е №1, но ще трябва да побеждава, за да остане там, и аз ще му го напомням постоянно. Безценното между нас е, че първо сме приятели, а след това всичко останало“, увери 42-годишният Фереро, чийто възпитаник взе своеобразен реванш в Ню Йорк за собствения му загубен финал преди 19 г. Тогава Хуан Карлос мина през Лейтън Хюит и Андре Агаси, преди да отстъпи титлата в три сета на Анди Родик.

След триумфа на US Open Алкарас празнува с част от големия си екип.

 След триумфа на US Open Алкарас празнува с част от големия си екип.
Getty.com

Иначе щабът на Алкарас е изцяло испански и може би най-големият в тура, като в него влизат още куп специалисти, сред които лекарят Хуанхо Лопес, физиотерапевтът Хуанхо Морено и 23-годишният по-голям брат на тенисиста – Алваро. След тях настъпват още двама братя - 13-годишният Серхио също може да се похвали с добро ниво на корта, а Хайме (11) е шампион на Испания в своята възраст.

Формулата

Майка им Вирхиния Гарфи е тази, която държи Карлитос най-здраво стъпил на земята. Благодарение на 6-те титли в кариерата си (5 от тях този сезон плюс два финала), пробивът до 1/4-финал на „Ролан Гарос“ и всички други успехи, момчето може да се похвали с приходи от $9,1 милиона, като не броим рекламните договори.

„Мама се грижи егото ми да не лети в небесата, но тя е и по-либералната. Татко е строгият и ако излизам, винаги ми казва да не закъснявам. Когато взех книжка, с татко не бяха ОК да си купя скъпа кола. Единственото, за което не могат да ме спрат да харча, са заниманията ми по голф“, признава Карлитос и благодарение на тази своя страст той за пореден път е сравняван със своя голям идол Рафаел Надал.

Също като популярния си сънародник Алкарас е фен на Реал (Мадрид), но признава, че не е луд по футбола. Според Хуан Карлос Фереро това, по което възпитаникът му се различава от Рафа, е, че е способен да завоюва дори 30 титли от Големия шлем. Сега Надал е рекордьор за всички времена с 22.

По повод амбициите на внука си, неговият дядо споделя: „Винаги съм му повтарял, че за да станеш най-добрият, са нужни трите C-та - cabeza, corazón y cojones (глава, сърце и топки). Тоест мозък, за да изпипваш нещата и да се трудиш, сърце, за да си добър човек и да помагаш на хората, а топки - за да си победител“.

Любопитни факти за Карлитос

- По пътя си към трофея в Мадрид през май победи трима играчи от топ 10 поред - №4 Надал, №1 Новак Джокович и №3 Зверев.
- Със своите 185 см той е висок колкото Надал. Ръстът му е над средния в топ 100 – 180 см.
- Преди мач обича да яде суши и паста.
- Риболовът, футболът с приятели и следобедната дрямка са любимите му занимания, когато е вкъщи.
- Има 2 млн. последователи в Инстаграм, което го нарежда в топ 5 на най-популярните тенисисти в социалната мрежа.
- Нарича английския си „посредствен“, а дълги години затруднения с този език имаше и Надал.