Х аитянската банда, която отвлече група американски и канадски мисионери, иска 17 милиона долара откуп, за да ги освободи, съобщава днес "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.

Хаитянската банда, която отвлече група американски и канадски мисионери, иска 17 милиона долара откуп, за да ги освободи, съобщава днес "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.

Правосъдното министерство на Хаити заяви, че ФБР и местната полиция са в контакт с похитителите и се опитват да постигнат освобождаването на мисионерите, отвлечени през уикенда в столицата Порт-о-Пренс от банда, наречена "400 Мавозо". Според него преговорите могат да отнемат месеци.
В групата от 16 американци и 1 канадец има 6 жени и 5 деца.
Отвличанията в Хаити стават все по-дръзки и все по-чести на фона на растящата политическа и икономическа криза. Само през първите 9 месеца на тази година има най-малко 628 инцидента, според хаитянската неправителствена организация Център за анализ и изследване на човешките права


Вчера жителите на страната започнаха общонационална стачка, за да протестират срещу престъпленията и отвличанията на бандите, които се разрастват от години насам и рязко се влошиха в началото на юли след убийството на президента Жовенел Моиз.