0

П отребителите на китайската социална мрежа Вейбо се нахвърлиха с критики срещу Илон Мъск, след като Пекин се обърна с официална жалба в ООН против принадлежащия на американския предприемач проект „Старлинк“, предаде Би Би Си. Китай твърди, че неговата орбитална станция „Тянгун“ на два пъти тази година – на 1 юли и на 21 октомври, е била принудена да прибегне към екстремно маневриране, за да избегне сблъсъка със сателити на „Старлинк“.

Китай изстреля т. г. основния модул на космическата си станция „Тянгун“ (в превод Небесен дворец), чието изграждане трябва да приключи идната година. Два екипажа от по трима астронавти бяха там от юни. Претенциите на Пекин, официално адресирани към Управлението по въпросите на космическото пространство на ООН, още не са потвърдени от независими източници, изтъкна Би Би Си.

„Старлинк“ е глобална спътникова система, разположена в ниска околоземна орбита от компанията на Мъск „Спейс Екс“, за да се обезпечат с високоскоростен широколентов интернет тези места, където той е ненадежден, скъп или недостъпен. В орбита вече са изстреляни около 1900 сателита. „Спейс Екс“ е получила разрешение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да изведе в орбита общо 12 000 спътника.

„С оглед на безопасността си китайската орбитална станция прибегна до маневри, за да се отклони от стълкновение“, изтъква Пекин в документа, публикуван на сайта на управлението на ООН. От „Спейс Екс“ засега не са коментирали тези твърдения.

„САЩ... игнорират своите задължения по силата на международни договори, като по този начин поставят под сериозна заплаха живота и безопасността на астронавтите“, заяви вчера говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен на брифинг, цитиран от Си Би Ес Нюз. „Спейс Екс“ е частна американска компания, независима от Пентагона и НАСА. Но Китай заявява в своята нота до ООН, че страните участнички в Договора за космическото пространство – основата на международното космическо право, също така носят отговорност за действията на своите компании.

Междувременно, след като стана известно за жалбата, във Вейбо, който е китайски аналог на Туитър, се надигна вълна от критика по адрес и на Мъск, и на „Старлинк“, и на САЩ. Един от блогърите нарече сателитите на „Старлинк“ „куп космически боклук“. Тези спътници са „американско космическо оръжие“, Мъск е новото оръжие, създадено от правителството и военните на САЩ“, твърдят други. Още един потребител писа: „Рискът, създаван от „Старлинк“, постепенно става очевиден. На цялото човечество ще се наложи да плаща за този бизнес проект“.

Мъск - най-богатият човек в света, който бе избран и за личност на годината от сп. "Тайм", е много известен в Китай заради електрическите си коли „Тесла“. Но неговата компания за овладяване на космоса „Спейс Екс“ му спечели критики от страна на китайските интернет потребители, отбеляза АФП. "Подгответе се за бойкот на „Тесла", написа потребител във Вейбо. "Има нещо иронично в това, китайците купуват „Тесла“, дават пари на Мъск, за да пуска той сателити и да ги хвърля срещу китайската космическа станция", посочва друг потребител. Китайският пазар е ключов за канадско-американския милиардер от южноафрикански произход. „Тесла“ продава в Китай около четвърт от продукцията си и разполага със завод в Шанхай.

 

МКС застрашена от руски и китайски космически боклук

Учените отдавна изразяват безпокойството си от нарастващия риск от сблъсъци в околоземна орбита. Те подчертават, че сега около Земята кръжат около 30 000 спътника и други обекти (отломки и космически боклук). Миналия месец на НАСА се наложи спешно да отмени излизането в открития Космос от Международната космическа станция (МКС) именно заради опасения от стълкновение с космически боклук. Това стана, след като Русия взриви стар съветски спътник.

Китай също внася значителна лепта в това, което става около Земята, изтъкна Би Би Си. Както например заяви пред в. „Гардиън“ Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард, през последните 10 години МКС на няколко пъти прибегна до маневри, за да се отклони от отломки, останали в околоземна орбита след китайските изпитания на противоспътникова система, извършени през 2007 г.