0

Р азследване на британските финансови институции на непрозрачен фонд с милиони евро в сметките извади на бял свят и името на бившия български премиер цар Симеон II, показва обширен материал в испанския в. "El Pais". Той е посочен като дарител на над 9 милиона долара, които са се влели във фонда на починалия испански историк и финансист Хоакин Ромеро Маура. Въпросният е много близък довереник на абдикиралия крал на Испания Хуан Карлос I, който от 2014 г. живее в изгнание в ОАЕ заради обвинения във финансови машинации.

Хуан Карлос е изключително близък с цар Симеон II, с чието име е свързана най-голямата сума, която е преминала на сметките на въпросния фонд с инициалите на Хоакин Ромеро Моура – JRM Trust 2004. Самият фонд тръгва с 14 923 604 евро, депозирани на името на Хоакин Ромеро Моура през 2004 г., като произходът на това богатство не е напълно изяснен.

Разследването на прокуратурата бе отложено, след като не бяха открити доказателства, свързващи JRM 2004 Trust с Хуан Карлос I, било като попечител, или като лице с възможността да се разпорежда със средствата. Разследващите подчертаха, че бившият монарх никога не е бил бенефициент, нито има доказателства, че е получавал пари от него.

Състояние с неясен произход

Разследването не изясни откъде идват 14,9 милиона евро, освен факта, че тази сума е резултат от ликвидацията на други два фонда - Tartessos и Hereu, основани през 1995 и 1997 г. от Мануел Хайме де Прадо и Колон де Карвахал, друг близък приятел на Хуан Карлос I, сенатор по кралско назначение в първия Конгрес на Испания след прехода към демокрация в края на 70-те години. Държавният глава тогава беше единственият бенефициент и на двата финансови инструмента.

„El Pais“ установи, че голяма част от състоянието идва от Nadine Limited, компания, базирана на Британските Вирджински острови и със сметка на името на Прадо в Chartered Bank. По тази сметка получава дарения от неидентифицирани хора, които подкрепят Хуан Карлос I между 50-те и 70-те години на миналия век (той става крал през ноември 1975 г. по волята на умиращия диктатор Франко, който се надява младата кралска особа да продължи неговия авторитарен режим).

По-голямата част от средствата водят до дарение през 1999 г. от 9 милиона долара от Симеон Сакскобургготски - последния български цар Симеон II, в резултат на инвестиции в JP Morgan от Швейцария, отбелязва „El Pais“. Целта на двата тръста е да подкрепят новия монарх Хуан Карлос I, ако той бъде свален от власт чрез държавен преврат, според техния администратор, британският гражданин Джон Руди.

Мистериозният трети бенефициент

Една от най-големите загадки е мистериозният трети бенефициент на JRM 2004 Trust в продължение на доста години. Името му така и не е изплувало досега. Според писмо от 17 юли 2009 г., изпратено от Ромеро Маура до попечителите, този бенефициент ще излезе наяве само в случай на обстоятелства, които той определя като „смутни времена“. Този трети бенефициент ще бъде бивш държавен глава (Симеон Сакскобургготски отговаря на този профил, като бивш премиер на България), който е загубил тази позиция в резултат на преврат или компрометиращи обстоятелства. Това лице може да бъде монарх, но също и друг държавен служител, признат от либерална демократична конституция.

Писмото инструктира попечителите да се консултират с Ромеро Маура, относно самоличността на тази трета страна бенефициент и в случай на съмнение той предлага тази самоличност да бъде установена според критериите на по-голямата част от общественото мнение, изразени от редакторите на петте най-добри британски вестника. Ромеро Маура настоя да бъдат заделени 10 милиона долара за тази евентуалност с мистериозния трети бенифициент.