0

Ц елувката по устните, с която вече отстраненият шеф на испанската футболна федерация Луис Рубиалес поздрави за световната титла националната Джени Ермосо, е напът да се превърне в най-знаменитата целувка след тази на Юда на Иисус Христос при тайната вечеря.

След като испанската държава го отстрани административно от поста му, а ФИФА му забрани да се занимава с футбол до решаването на казуса (световната централа обмисля да му наложи 15 г. извън играта, според „Дейли Мейл“), целувката стигна и до ООН.

Австриецът Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека, изрази своята солидарност с Джени Ермосо. Днес той  изрази надеждата си, че този случай "бележи повратна точка" в света на спорта, където жените "продължават да бъдат подложени на сексуален тормоз и злоупотреба".


„Всички имаме отговорността да ги осъдим, да се борим срещу тях и се присъединяваме към Джени Ермосо и всички онези, които работят за прекратяване на сексизма и злоупотребите в спорта“, заяви Тюрк в съобщение в социалната мрежа X, преди Twitter.

Съобщението на английски завършва с хаштага на испански "#SeAcabo" (СвършиСе), широко използван тези дни в социалните мрежи, за да покаже солидарност с испанската националка.

В понеделник, дори на ежедневната пресконференция в ООН, където обикновено излизат наяве големите световни кризи, Рубиалес беше споменат, когато ирландски журналист попита генералния секретар Гутериш за мнението му по темата. Говорителят му Стефан Дюжарик бе категоричен: „Има критичен проблем със сексизма, който продължава да вирее в спорта. От това, което видяхме, няма индикации, че (целувката) е била по взаимно съгласие.

Надявам се, че испанските власти ще се справят с този случай по начин, който зачита правата на всички жени.“

Тези съобщения идват, след като докладчикът за насилието срещу жени и момичета Реем Алсалем, също от ООН, увери, че президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес „злоупотребява с позицията си на власт, за да нападне сексуално спортист“.

Във връзка с целувката по устните на Рубиалес към Хермосо, експертът на ООН осъди, че това, което е най-поразително, е „изненадващото чувство за правото на мъжете да докосват телата на жените“ и да  го правят "по такъв нагъл и публичен начин".