0

П ет мощни изригвания на Слънцето бяха регистрирани в сряда, 14 август, като едно от тях е от клас X, който е и най-високият в скалата за измерване на слънчевите бури.

Първата е била със сила X1.7 от региона, определен като AR3767. Скоро след това е последвало изригване клас X1.1 от AR3780.

„На 14 август в 09:40 ч. в рентгеновия диапазон бе регистрирано изригване X1.1 с продължителност 58 минути“, казват изследователите.

Освен това са отчетени изригвания от клас М1.3, М1.2, М4.2 и М4.4. Първото е от 01:45 ч. на 14 август.

След поредицата от изригвания нивото на влияние на слънчевото рентгеново излъчване върху йоносферата на Земята се повишава от нула до R3 (силно) по скала от пет показателя, където най-високият е R5 (екстремно).

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C и M. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за силата. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването, писа БТА.

Те обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки до Земята, могат да предизвикат магнитни бури.