0

П овече от дузина телета чакат в изследователска ферма в Нова Зеландия, за да бъдат нахранени с "Коубуча" (Kowbucha), пробиотик, който според проучванията намалява оригването - или емисиите на метан, предаде Ройтерс.

Прахът "Коубуча" се смесва в напитка, подобна на мляко, с която се хранят телетата във фермата на Публичния университет в Палмерстън Норт.

reuters.com

Редовните хранения са част от поредица опити, провеждани от новозеландския млечен гигант "Фонтера" (Fonterra) от 2021 г., за да се прецени колко ефективен е пробиотикът за намаляване на емисиите на метан. Нова Зеландия се ангажира да намали емисиите на биогенен метан с 10% спрямо нивата от 2017 г. до 2030 г. и с до 47% до 2050 г.

При ранните опити е установено, че телетата отделят до 20% по-малко метан, когато приемат пробиотичната добавка, отбелязва главният учен в Центъра за изследване и развитие на "Фонтера", Шаломе Басет.

"Каквото и да правим, трябва да е нещо, което е лесно за използване от фермера, да е рентабилно и да гарантираме, че е добро за кравата и няма никакъв ефект върху млякото. Пробиотиците са страхотни, защото са наистина естествено решение", коментира Басет пред Ройтерс.

По думите ѝ продължаващите опити показват обещаващи резултати. Ако това продължи, "Фонтера" се надява да има сашета "Коубуча" в магазините до края на 2024 г., преди фермерите да започнат да плащат за оригване на животните. Все още няма информация за цените на сашетата.

Според "Фонтера", сашетата "Коубуча" вероятно предоставят по-лесно решение като цяло, тъй като фермерите трябва да хранят с пробиотика телетата само, когато им се повдига, като се има предвид, че се очаква да има дълготраен ефект.

През 2025 г. Нова Зеландия ще стане първата страна, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително емисиите на метан от оригващи се крави и овце, чиито храносмилателни системи произвеждат метан при разграждането на растителността. Селскостопанските емисии представляват около половината от емисиите на парникови газове в страната.

Поради това фермери, предприятия и учени работят върху начини за намаляване на емисиите, без да намаляват броя на стадата, като се има предвид, че селскостопанските продукти съставляват повече от 75% от износа на стоки на страната.

Изследванията на "Фонтера" имат за цел да ограничат емисиите от фермите до нивата от 2015 г. В допълнение към "Коубуча", компанията изпробва и други фуражни добавки и морски водорасли. "Определено е важно за нас да сме водещи в тази ниша. Нашите фермери се нуждаят от решение и Нова Зеландия се нуждае от решение", заключи Басет, предаде БТА.